Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

440 км "Рила-Родопи" с велосипед за 2 дни

Борислав Йорданов
Снимка: Личен архив

Планинският колоездач Борислав Йорданов измина 440 километра с велосипеда си през Рила и Родопите, за да популяризира българския учатсък от международния туристически маршрут Е8. Целта на 33-годишния Борислав и приятелите му, които го подкрепят, е да привлекат вниманието на общините, в чиито територии е трасето, за да бъде то поддържано, а и да може по този начин да се насърчи местният туризъм. 

Борислав стартира на 17-и юли сутринта от Боровец и измина трасето до крепостта Мезек, дълго 440 км, с 12 000 метра положителна денивелация, за 2 дни, 4 часа и 39 минути.

"Рила-Родопи" не е толкова популярно трасе сред колоездачи и туристи, а на места е съвсем неподдържанo - с много срутвания, паднали дървета, обрасло с храсти и без каквато и да е маркировка. Най-трудно технически е било в Рила, но най-изморително - в Родопите, защото тогава вече е имало натрупана умора.



Борислав и 10-членният му екип от клуб "Велораптор" са нарекли предизвикателството “Велоносен поход”, защото в определени участъци колоездачът буквално носи велосипеда си.

Във Фейсбук страницата "Велоносен поход" скоро ще бъдат обявени следващите планове за маршрути в България, а голямата мечта, по която Борислав работи, е околосветска обиколка с велосипед.

Повече за "Велоносен поход" чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени