Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Чавдар Филипов: Проблемът с африканската чума по свинете е социален и икономически

| обновено на 23.07.19 в 08:53
Снимка: БГНЕС

„Проблемът с африканската чума по свинете не е само ветеринарномедицински, а вече става социален и икономически. Когато говорим за мерки, всички възможни органи на местната власт, на няколко министерства са въвлечени и имат своите отговорности“. Това каза пред БНР доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет.

В предаването „Преди всички“ той призова:

„Когато има проблем, съмнения, хората не трябва сами да се опитват да се справят със ситуацията. Трябва по най-бързия начин да уведомят ветеринаря, кмета. Месото на животно, заразено от африканска чума, не е опасно за човека, да. Но ако месото е заразено и се сложи във фризера, вирусът се консервира. В един момент след това месото ще се приготви на храна, а ако има остатъци, те най-често ще се дадат на прасетата и така ще се задвижи нова верига“.

Доц. Филипов обяви, че БАБХ предприема необходимите мерки и методи за обезвреждане на трупове на свине според наличната ситуация към момента.

В предаването „Преди всички“ се включи и кметът на ломското село Комощица Росен Илиев:

„Хората в селото се притесняват. Започват да колят здрави прасета, въпреки че при нас все още няма чума. Трябваше да вземем превантивни мерки. Със съдействието на ветеринарните служби, по моя инициатива, беше предоставен препарат, през който да преминават колите на двата изхода на селото. Едва ли ще спрем вируса, но все пак това са някакви мерки. Препаратът обаче е скъп и кметството не разполага с бюджет за такива неща, за утре вече нямаме от него“.

Интервюто с доц. д-р Чавдар Филипов и с Росен Илиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени