Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима души бяха ранени в Турция от изстреляна от Сирия ракета

Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души бяха леко ранени, след като една от две ракети, за които се смята, че са били изстреляни от Сирия, падна върху къща в турски пограничен град снощи, предаде Ройтерс, позовавайки се на местната окръжна управа. 

Засега не е известно кой ги е изстрелял, отбелязва агенцията.

Петимата ранени са били откарани в болница и получават лечение, заяви валийството в Шанлъурфа. В района на град Джейлянпънар в южната част на окръга са взети засилени мерки за сигурност. По случая се води разследване, обяви още окръжната управа.

Сирийските демократични сили в Сирия, подкрепяни от САЩ и доминирани от кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), контролират голяма част от Северна и Източна Сирия. 

Турция смята СЗН за терористична организация и разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 80-те години на 20 век.
Анкара извърши две военни операции в Сирия срещу СЗН и работи с Вашингтон по създаване на буферна зона край границата ѝ, която според турската страна трябва да бъде прочистена от бойците на СЗН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!