Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Дамянов: Номинацията за главен прокурор би трябвало да промени поведението на Гешев

Снимка: БГНЕС

„В хода на разговорите някак явно сме успели да убедим Иван Гешев за номинацията му за главен прокурор. За мен това е подходящ кандидат и не се съмнявам в избора си. Той е бил и прокурор, и следовател, това означава, че познава работата много добре. От няколко години е административен ръководител – първо, на специализираната прокуратура, а след това и като заместник на главния прокурор. Освен това и в настоящия момент е оперативен прокурор“. Това каза в предаването „Преди всички“ Огнян Дамянов, член на прокурорската комисия по номинация Гешев за обвинител номер едно – номинация, която вероятно ще бъде одобрена от целия пленум на Висшия съдебен съвет.

Дамянов подчерта:

„С Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите не сме обсъждали личности, обсъждахме какви качества трябва да притежава главният прокурор. Номинацията на Гешев е номинацията на прокурорската колегия. Прокурорската колегия е единодушна, че Иван Гешев е кандидатът за главен прокурор“.

Според Огнян Дамянов номинацията за главен прокурор поставя Гешев при други условия и би следвало неговото поведение да отговаря на тях:

„Дотук той беше оперативен прокурор, наблюдаваше досъдебни производства и в качеството си на такъв той ги коментираше така, както смята един наблюдаващ прокурор. Сега вече следва, че като кандидат за главен прокурор носи отговорност за прокуратурата и поведението му трябва да отговаря на това“.

На въпрос дали би променил мнението си за Иван Гешев през следващите месеци заради вероятността по време на кампанията да се появят сигнали срещу номинирания, Дамянов отговори, че не изключва такава възможност, тъй като това е отворен процес, но и че на този етап категорично подкрепя Гешев.

Огнян Дамянов подчерта, че изборът не е предизвестен и че ще бъде прозрачен:

„Това не е битка, която се води до край и с всички средства. Това е процедура, напълно нормална в една демократична държава“.

Интервюто с Огнян Дамянов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна