Eмисия новини
от 01.00 часа

Приключенският свят на нибелунгите се настани в Градската градина на София

Приключенският свят на нибелунгите е част от изложба в София. Градската градина приютява илюстрации и комикси на художника Петър Станимиров до 5-и август.

В експозицията са включени избрани авторски илюстрации от албумната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ и от едноименния комикс. И двете са създадени по либретото на Вагнер специално за възрастова аудитория 10+. Уникалните рисунки на Станимиров пресъздават перипетиите на героите във фентъзито за митичната сила на властелина Пръстен, покваряващ света на джуджета, валкирии, богове, великани и дракони. Още по-впечатляващи са илюстрациите, раздвижени в 3D и 2D чрез безплатното приложение за мобилни устройства, което приковава вниманието с т.нар. „добавена реалност“.

Поредицата с роботски приключения на Чапек Първи и премеждията на момиченцето зомби Мортина са другите два акцента от вселената на съвременната детска книга.

„Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“ и фестивалът на открито „Изкуството на рекламата“ са част от културния календар на Столична община.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Още от

Фестивални срещи – втора част

публикувано на 24.08.19 в 09:15

Три детски книги далеч от клишето

публикувано на 24.08.19 в 09:05

За природата, човека и други чудеса

публикувано на 23.08.19 в 16:40