Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Станков: Не е добре за България да има безалтернативна кандидатура за главен прокурор

Антон Станков
Снимка: БГНЕС

За първи път прокурори номинираха прокурор. Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор. Номинацията му беше издигната от няколко членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, сред които и настоящият обвинител номер едно Сотир Цацаров. Прокурор от кариерата, достигнал до предпоследното стъпало на държавното обвинение, пасваш на профила, очертан на срещите на съдебните кадровици с представителите на съсловните организации на следователите и прокурорите, с успехи – на националния фронт, в чужбина и пред Еропейската комисия – чрез спецразследванията срещу организираната престъпност и корупцията. С тези мотиви членовете на Прокурорската колегия на ВСС обявиха, че това е техният силен и единствен кандидат. 

Антон Станков, бивш министър на правосъдието, коментира  за предаването на "Хоризонт" "12+4" единодушната номинация на Гешев:

"При това комунистическо мнозинство, което прокурорската квота показа, може би министърът на правосъдието и съответно неговият ръководител в МС, трябва да се замислят. Не е добре за България да има безалтернативна кандидатура за главен прокурор. Това единоначалие плаши". 

Станков изрази становище, че това също така е и желание за запазване на статуквото:

"За мен следващият главен прокурор трябва да бъде реформатор. Има много проблеми, очаквам отчета на г-н Цацаров. Много искам да го видя. Редно е сега да го даде – преди срока за обявяване на концепциите още".

Николай Иванов, специалист по въпросите на правосъдието и антикорупцията, коментира формата един кандидат така: "Тази форма "един кандидат" я има само в една управленска форма – тоталитарен режим се нарича – комунизъм, фашизъм...".

Иванов определи функцията на главен прокурор като чиновническа: "В колко държави в Европа знаят името на главния прокурор? Очевидно тук правомощията на главния прокурор са много повече и не са разписани на хартия".

Интервютата на Снежана Иванова и Силвия Великова с Антон Станков и с Николай Иванов за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна