Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискална децентрализация, но как

Снимка: интернет

Фискална децентрализация чрез увеличаване на данъка върху доходите. За подобно нещо спомена министърът на финансите Владислав Горанов. Томислав Дончев предлага дебат за общински данък върху доходите на всеки или за отделяне на процент от сегашния доход за общините. Вицепримиерът изказа принципна позиция в подкрепа на децентрализация посредством обаче споделяне на част от събраните вече приходи. Предложението е факт и въпреки опитите да се спре дебатът, е важно гражданите да са наясно още преди изборите.

Петър Паунов, кмет на Кюстендил, коментира в предаването на "Хоризонт" "12+4":

"По-важното е, че този ресурс, насочен към общините, ще бъде изключително полезен за нашите съграждани - най-добре това се усеща на терен. Разбира се, ставката не трябва коригирана. Данъчната тежест, особено в национален мащаб, трябва да бъде внимателно предварително анализирана. Когато се отчетат всички детайли по отношение на баланса публичния, тогава могат да бъдат взети решения за корекции". Паунов е категоричен, че ставката трябва да бъде твърда – 2% от досегашния данък и подчерта, че е важно да се разходва умно, ресурса, който общините получават.

Бившият кмет на Смолян и депутат от БСП Дора Янкова също коментира казуса:

"Аз смятам, че и двете предложения трябва да бъдат реализирани. Темата с децентрализацията в момента е замръзнала. За съжаление в момента финансовият ресурс се разпределя преди всичко от министър-председателя. Идеята отиде не споделяне на ДДС, а споделяне на подоходния данък. Да се сподели част от събраните приходи на централно ниво, не да се товарят гражданите допълнително. А 2% от този данък да се връща на общините. ИПИ го сметна, че това означава 750 млн. лв. да се върнат в бюджетите на общините".

Икономистът Даниел Василев е на мнение, че първоначалното обявление за надбавка от допълнителни 10% е голям пиар гаф и сериозна заплаха за изгонване на инвеститори:

"Във втория вариант идеята звучи по-добре, защото е истина, че децентрализация трябва да се случи. Хората на местно равнище са много по-обвързани с проблемите си. Те могат по-лесно и бързо да реагират. Тази идея е малко по-добра".

За Василев най-добра е идеята общините да привличат не само инвеститори, а и жители, за да няма демографско изместване с концентрацията на компании и администрации само в големите градове. Трябва да се даде възможност на общинарите дори да понижват данъците, за да привличат инвестиции и хора".

Дискусията тепърва предстои.

Интервютата на Снежана Иванова с Петър Паунов, с Дора Янкова и с Даниел Василев за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна