Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес загуби първия вот на доверие в испанския парламент

| обновено на 23.07.19 в 19:40
Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания се провали първият опит за преизбиране на премиера социалист Педро Санчес. Партньорите му от крайнолявата партия „Подемос“ се въздържаха при гласуването в парламента, след като не беше постигнато споразумение за коалиционно правителство на левицата. 

Едва 124 депутати в 350-местния парламент гласуваха в подкрепа на Санчес. 170 гласуваха срещу него, а 52-ма депутати се въздържаха. Лидерът на Социалистическата партия трябваше да получи 176 гласа, за да бъде одобрен за премиер.

На втория вот в четвъртък той ще се нуждае от обикновено мнозинство, за да запази поста си – т.е. повече депутати да гласуват „за“, отколкото „против“. 

При очерталата се политическа нестабилност не е изключен вариант за предсрочни избори.

Словесни двубои с чужди, но и със свои беше принуден да води в парламента Педро Санчес, за да остане премиер. След седмици наред преговори за правителство с „Подемос“ лидерът им Пабло Иглесиас изрази недоволството на партията си от отношението на социалистите.

„Ще ви го кажа ясно. Уважавайте избора на 3 милиона и 700 хиляди наши гласоподаватели и не ни предлагайте да бъдем декорация към вашето правителство, защото не можем да приемем. Испанците няма да разберат, ако поради излишно самочувствие и арогантност бъде пропиляна историческа възможност за ляво коалиционно правителство“, каза Иглесиас.

Без подкрепата на „Подемос“ социалистите имат малко шансове да осигурят утвърждаването на Санчес за министър-председател. Те спечелиха изборите в края на април, а после и евровота, но опитите да съставят кабинет са безуспешни.

„Настоявам - предложението, което ви правя, е за коалиционно правителство. Но подчертавам, че има разлика между това да влезете в коалиционно правителство и това да гласувате заедно с крайната десница срещу премиер социалист. Нека не разочароваме избирателите на левицата, които искат да постигнем съгласие“, каза Санчес.

По време на дебатите в парламента той призова Народната партия и „Гражданите“ да се разграничат от крайната десница „Вокс“, а също и да се въздържат и да го оставят да управлява.

Лидерът на консерваторите Пабло Касадо му припомни, че дойде на власт с гласовете на националистите, сред тях - каталунските сепаратисти:

„Не казахте нищо за Каталуния. А аз, както и всички испанци, искам да ви напомня, че бяхте премиер с цената на договорки срещу държавата със сили, които продължават да отправят предизвикателства към испанската конституция“.

Санчес има шанс да бъде преизбран за премиер в четвъртък, като пътят отново минава през „Подемос“.

Процедурата може да бъде отложена и за септември, а има също вариант за предсрочни избори на 10 ноември.

Стои също и въпросът, ако все пак стане премиер, какво може да постигне в сегашната ситуация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени