Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията не вижда основания за промени в мигрантската сделка с Турция

Брюксел приветства инициативата на Франция и Германия за повече солидарност и временни убежища за новопристигнали мигранти

Наташа Берто - говорител на ЕК

Споразумението за бежанците между Турция и ЕС няма да се промени, увериха от Европейската комисия.

За възможно замразяване на споразумението за бежанците обяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в предаване на турска телевизия.

Отговорът на говорителката на Европейската комисия Наташа Берто:

„Не виждаме промяна в политиката. И двете страни остават ангажирани към споразумението. Споразумението между Турция и ЕС за реадмисия остава едно от предварителните условия за визовата либерализация с Турция. Ние продължаваме да подкрепяме усилията на Турция да се придържа към всички отправни точки за визовата либерализация, една от които е споразумението за реадмисия“. 

Берто определи вчерашната среща на министрите на вътрешните работи в Париж, посветена на миграцията, като важна стъпка към повече солидарност на страните-членки с държавите първоприемници на мигранти:

„Комисията приветства инициативата на Франция и Германия да помогнат за обединяването на възможно най-много страни-членки, така че да се гарантира солидарността към държавите, в които мигрантите пристигат, както и за осигуряването на временни убежища след дебаркирането. Вчерашната министерска среща в Париж бе още една важна стъпка в тази насока“. 

Берто увери, че дискусиите по въпроса ще продължат и през следващите седмици. Нова среща на вътрешните министри на ЕС е предвидена през първата седмица на септември в Малта.

По въпроса за финансирането на временните центрове Берто заяви:

„Разбира се, Комисията е готова да подкрепи центровете както финансово, така и оперативно. Оставаме и в готовност да продължим да бъдем координатор, какъвто винаги сме били при последните дебаркирания. Фактът, че вчера няколко страни-членки изразиха желание да участват в изграждането им, улеснява и нашата роля“.

Берто отказа да отговори колко страни-членки са изразили готовност да участват в изграждането на такива центрове, но добави, че Комисията е окуражена от техния брой. 

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини отправи писмо до френския си колега Кристоф Кастанер, в което заяви, че не може решенията по миграцията да бъдат вземани еднолично от Париж и Берлин и отказа да участва в срещата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна