Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският директор на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, беше отведен за разпит

Цацаров: Разследваният за кибератаката срещу НАП не е действал сам

| обновено на 23.07.19 в 22:56
Снимка: БГНЕС

Търговският директор на фирмата, в която работи обвинения за хакерската атака срещу НАП - Кристиян Бойков, е бил отведен тази вечер за разпит от служители на ГДБОП. За „Хоризонт“ от вътрешното министерство обясниха, че към момента мъжът не е заподозрян и срещу него няма повдигнати обвинения. 

В продължение на няколко часа екипи на ГДБОП претърсваха офиса на фирмата в столичния квартал „Изток“. По време на операцията от МВР обясниха, че става въпрос за действия в рамките на досъдебното производство. 

По-рано днес стана ясно, че според прокуратурата заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител. 

Във фирмата, в която работи Кристиян -  „ТАД ГРУП“, се проведоха нови обиски.

Декриптирането на един от служебните фирмени компютри, ползван от Кристиян Бойков, е  показало на разследващите, че той е имал достъп до личните данни на милиони български и чужди граждани дни,преди да уведоми с мейл за това няколко български медии. Така е установено и че е търсил целенасочено по ЕГН информация за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски, евродепутата Емил Радев. Открити са в специален файл, озаглавен „търсене за бивол“.

Обвинител номер едно заяви, че не е притеснен от това, че бил интересен за Бойков:

„Моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери. Най-много да се търси съответствие на данъчната декларация и декларацията в КПКОНПИ и да се появи поредната статия – колко невярна, шести въпрос“.

Откритото в компютъра на фирма „ТАД ГРУП“ показало и че Кристиян не е действал сам. 

„Първоначалното убеждение беше, че той е един самотен играч, който общо взето решава, че трябва да тръгне срещу системата и доказва тази система колко е неефективна. Но следващите ходове, които са при събиране на доказателствата, показват, че идеите за събиране на тези, и не само на тези бази данни, съвсем не са само негови“

Кои е мотивирал Кристиян Бойков - доказателства за това търси прокуратурата. Що се отнася до целта на най-голямата хакерска атака, Сотир Цацаров каза:

„Тя може да се тълкува като политическа, може да се тълкува като бизнескорпоративна, зависи от базите с данни, с които разполагате или сте успял да добиете нелегално.“

Подобно мнение изрази по-рано и заместникът на Цацаров - Иван Гешев, който беше номиниран за главен прокурор.

Главният прокурор добави още, че очаква всеки момент наблюдаващият прокурор по делото срещу Елена Йончева, обвинена в пране на пари, да му представи искане за снемането на имунитета ѝ като евродепутат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна