Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските преговарящи пътуват за Шанхай на 29 юли за търговски разговори

Преговарящ екип от Съединените щати ще отпътува за Китай в понеделник за подновяване на разговорите, които имат за цел прекратяване на търговския спор между двете страни, съобщи агенция Блумбърг, цитирайки неназовани източници.

Екипът, който ще бъде ръководен от търговския представител Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнучин, ще пристигне в Шанхай в понеделник за преговори лице в лице с китайските си партньори.

Очаква се те да продължат да обсъждат начините за разрешаване на търговската война между двете най-големи икономики в света и ще останат в Шанхай до сряда.

Новината потвърждава предишни информации, в които се казва, че китайските и американските търговски делегации ще се срещнат през следващата седмица. В предходните информации обаче се предполагаше, че мястото на преговорите може да бъде китайската столица Пекин, а не в Шанхай.

Разговорите ще представляват първия диалог на високо равнище лице в лице между двете страни, откакто техните лидери Си Цзинпин и Доналд Тръмп се срещнаха на форума на Г-20 в Япония в края на миналия месец.

Междувременно икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу изрази надежда, че Китай скоро ще започне да купува селскостопански продукти от САЩ.

"Изглежда, че нашата делегация ще пътува до Китай и ние очакваме, ние силно се надяваме, че Китай много скоро ще започне да купува селскостопански продукти, което е номер 1 като част от цялостна сделка и номер 2 като жест на добра воля", посочи Къдлоу.

Очаква се Пекин да закупи продукти в замяна на решението на президента Доналд Тръмп да отложи въвеждането на тарифи за допълнителен китайски внос на стойност 300 млрд. долара. "Не сме имали гаранция за това, но не бих се изненадал, ако видим много положителни новини", добави той.

Новината за предстоящо подновяване на преговорите през следващата седмица допринася за солиден ръст на пазарите на акции на Уолстрийт към края на днешната търговия, наред със серията силни финансови отчети за последното тримесечие на големи компании като Coca-Cola и United Technologies.

Индексът DJIA нараства с близо 200 пункта (с 0,71%), широкият индекс S&P500 - с 0,53% и технологичният Nasdaq Composite - с 0,68%, като и трите основни американски фондови индекса доближават техните рекордни върхове от по-рано този месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!