Eмисия новини
от 13.00 часа

Иран няма да допусне нарушаване на корабоплаването в Ормузкия пролив

Абас Аракчи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран няма да допусне нарушаване на корабоплаването в Ормузкия пролив, заяви иранският заместник външен министър Абас Аракчи.

Аракчи, който е на посещение в Париж, заяви пред френския дипломат номер едно Жан-Ив льо Дриан, че Техеран ще направи всичко възможно и да гарантира сигурността в района. По-рано Льо Дриан каза, че Франция работи с други европейски държави за подобряване на безопасността в морето в тази част на Близкия изток, но се въздържа да изрази открито подкрепа за призива на Великобритания за създаване на специална мисия.

В понеделник Лондон обяви, че ще настоява пред европейските си съюзници за морска мисия, която да гарантира безопасното корабоплаване през Ормузкия проток.

По-късно Абас Аракчи се срещна и с френския президент Еманюел Макрон и му предаде послание от иранския му колега Хасан Рохани. По повод срещата от външното министерство в Париж излязоха с призив към Техеран да поднови спазването на договореностите по ядреното споразумение и да предприеме необходимите стъпки за намаляване на напрежението в района. 

Още от
Продадената на търг баскетболна фланелка с номер 23, принадлежала на експрезидента Барак Обама

Броиха $120 000 за фланелка на Обама

публикувано на 20.08.19 в 10:40

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 20.08.19 в 10:26