Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Последните данни около разследването за хакерската атака срещу НАП са във фокуса на днешните вестници.

 3 банки ударени от компютъра на Кристиян Бойков, е водещото заглавие на „24 часа“. Изданието съобщава за анализа на отключения лаптоп на заподозрения за атаката и уточнява, че разследващите са открили там данните и на няколко застрахователни дружества. Компаниите не са имали договор с фирмата за киберсигурност, в която работи 20-годишният мъж. Затова заместник главният прокурор Иван Гешев посочи, че Бойков е „оръдие и маша“, а основната дейност на фирмата е киберрекет на компании, продължава „24 часа“. 

Кристиян търсел информация за премиера Бойко Борисов, прокурора Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, пише „Труд“.

Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име:

„Търсене за бивол“, той е разполагал с базата данни преди разпространението им, отбелязва изданието.

Прокуратурата вече вижда заговор срещу държавата по случая НАП, четем на първата страница на вестник „Сега“. Седмица след като информационната система на НАП беше хакната и личните данни на 5 милиона българи и много фирми се оказаха в интернет, прокуратурата съзря в това мащабна конспирация, чиято цел е да се атакува държават като цяло и премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски в частност.

 „Дума“ е избрал за водеща темата за представения нов модел на здравно осигуряване. Доплащаме повече по модела „Ананиев“, е водещото заглавие на определящия се като ляв вестник.

 В интервю за изданието д-р Мими Виткова казва, че от новия модел не става ясно какво получават гражданите и пациентите по задължителното осигуряване. Според нея този модел узаконява по-голямо доплащане, вместо да го намали.

Младите лекари ще бъдат длъжни да работят у нас, научаваме от страниците на вестник „Сега“. Съвсем скоро държавата ще обвърже специализантите по медицина на нейна издръжка да останат да работят в България поне 3 години. Наредбата с промените, които въвеждат това условие, излезе в „Държавен вестник“, а оттук нататък здравните власти разполагат с два месеца да обявят броя на местата, които ще субсидират за 2019 и 2020 г.

 Целта на тези изменения според здравното министерство е държавата да се намеси по-активно в осигуряването на специалисти при недостиг в определени специалности и области, допълва „Сега“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени