Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Борис Джонсън обеща излизане от ЕС на 31 октомври на всяка цена

Доц. Здравко Попов: Джонсън е известен като човек, склонен да взима непопулярни решения

| обновено на 24.07.19 в 18:50
Борис Джонсън пред Даунинг стрийт 10 като премиер на Великобритания
Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън официално встъпи в длъжност като премиер на Великобритания и в първата си реч обеща напускане на ЕС на 31 октомври и каза, че ще постигне ново споразумение с Евросъюза, предаде Ройтерс.

„Ще възстановим доверието в нашата демокрация и ще изпълним повтаряните обещания от парламента към народа за излизане от ЕС на 31 октомври, без ако или но“, каза той пред „Даунинг стрийт“ 10, малко след аудиенцията при кралица Елизабет Втора, на която той бе натоварен със задачата да сформира ново правителство.

„Ще постигнем нова сделка, по-добра сделка, която ще максимализира възможностите на Брекзит, като ще ни позволи да развием ново и въодушевяващо партньорство с останалата част от Европа на основата на свободната търговия и взаимната подкрепа“, добави той.

Премиерът обаче предупреди, че Великобритания ще се готви и за „малката вероятност“ Брюксел да откаже бъдещи преговори и страната да бъде принудена да напусне ЕС без сделка.

Малък инцидент беляза пътуването на Джонсън до Бъкингамския дворец. Демонстранти от неправителствената организация „Грийнпийс“ препречиха за по-малко от минута пътя на автомобила му. Протестиращите носеха плакат с надпис „Климатично извънредно положение“. Накрая автомобилът на Джонсън успя бавно ги заобиколи и не след дълго пристигна пред Бъкингамския дворец.

Станаха известни и имената на някои от министрите в кабинета на Джонсън - мястото на Джеръми Хънт като външен министър заема Доминик Рааб, Стивън Баркли остава министър, отговорен за Брекзит, Саджид Джавид поема министерството на финансите, а Прити Пател поема министерството на вътрешните работи.

По-рано днес досегашният премиер Тереза Мей подаде официално оставка пред британския монарх.     

Джонсън бе обещал и преди да стане премиер Обединеното кралство да напусне ЕС на планираната дата 31 октомври, дори това да означава Брекзит без сделка.

Анализатори коментират, че премиерът може да срещне трудности в това си намерение, тъй като парламентът е решен да не позволи напускане на Блока без споразумение.

Джонсън смята да назначи Доминик Къмингс за политически съветник в новия кабинет. Според Би Би Си това назначение на спорната личност и идеолог на Брекзит ще се приветства от поддръжниците на напускането на ЕС. Смята се, че назначението е знак за по-агресивна позиция на правителството в преговорите с Брюксел. Къмингс е определян от някои като "мозъка" зад успешната кампания за Брекзит.

В кампанията си за лидер на Консервативната партия и премиер Джонсън обеща да работи за намаляване на данъците за бизнеса, за увеличаване на разходите за образование, както и за отмяна на замразяването на заплатите в публичния сектор.

Борис Джонсън осъществи амбицията си. Но какво предстои за Великобритания, пита вестник „Гардиън“. Според изданието приоритет за новия премиер ще е сплотяване на Консервативна партия и осигуряване на Брекзит до 31 октомври. Изпълнението на това обещание обаче може да се окаже проблематично, тъй като торите разполагат с крехко мнозинство от три гласа, а парламентът е решен да не позволи хаотичен Брекзит. 

Само броени мигове, след като стана лидер на торите, ЕС приземи плана на Джонсън за Брекзит, коментира „Индипендънт“ и публикува изказванията на двама представители на Европейската комисия – на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, че ЕС няма да предоговаря постигнатото с Тереза Мей споразумение и на еврокомисаря Витянис Андрюкайтис, че политици като Джонсън подкопават демокрацията с „евтини обещания“.

Борис Джонсън е моята британска версия, пише пък „Таймс“, цитирайки реакцията на американския президент Доналд Тръмп при избирането на консерватора. Следващият премиер на Великобритания и Тръмп може и да са добри приятели, но политическите различия остават, категоричен е вестник „Вашингтон пост“.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания, изпаднала в дълбока криза, пише „Ню Йорк таймс“.

„Уолстрийт джърнъл“ е убеден, че въпреки обещаното в победната му реч излизане на Великобритания от ЕС, от думите на Джонсън е проличало, че няма да е лесно да се спази този срок.

Въпреки всичко - партньор, извежда в заглавие по темата германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, както и припомня, че в Брюксел нямат приятни спомени за Борис Джонсън. ЕС на 27-те трябва да покаже ясно на приемника на Тереза Мей, че за тях старото споразумение за Брекзит е трайно, се казва още в статията.

Пред БНР доц. Здравко Попов от Института за публична политика коментира какво очаква от Борис Джонсън:

„Той е известен като човек, който е склонен по-скоро да взима непопулярни решения, въпреки че в друг план, в друга своя страна изглежда голям популист. По отношение на управленческите си решения той изглежда няма да продължи тази агония да води много дълги преговори“.

В интервю за предаването „Преди всички“ доц. Попов коментира още:

„Може би един от най-важните въпроси ще бъде този – социализира ли се Великобритания с увеличаването на санкциите срещу Иран и ескалира ли военното присъствие на британски кораби, както знаем, и на американския Пети флот в Ормузкия проток и дали всъщност не се намираме в една ситуация пред война“.

Интервюто с доц. Здравко Попов можете да чуете звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени