Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху отвореното финансиране на партиите

| обновено на 24.07.19 в 14:31
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев срещу безлимитното финансиране на политическите партии от бизнеса. За повторната актуализация на държавния бюджет гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС, НФСБ, "Атака" и "Воля", а против бяха 84 народни представители от БСП и ВМРО. 

Йордан Цонев изрази несъгласие с мотивите на държавния глава и припомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. Не се съгласи и с тезата, че даренията ще са пряко свързани с икономически интерес:

„По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу“.

Антон Кутев от БСП изрази мнение, че ДПС са против ветото, защото получават финансиране от Делян Пеевски. Според Кутев връзката между даренията, които ще прави бизнесът, и политиката, която ще изиска, е неразривна:

„Но е против основите в държавата, в която живеем, и против народа, който по някакъв начин този човек от вашата партия управлява, защото той има много повече влияние върху съвременна България от министър-председателя“.

От патриотите се разделиха в позициите. От НФСБ заявиха, че без допълнително финансиране се обричат малките партии.

От ВМРО се обявиха против смяната на финансиране на партиите.

Менда Стоянова от ГЕРБ категорично заяви, че с публичността на даренията, ще е прозрачно кой коя политическа партия финансира.

По време на дискусиите БСП обявиха, че напълно подкрепят мотивите на президента и ще подкрепят ветото.

Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите:

„На практика се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в онези тъмни мутренски времена, в които имаше държава в държавата. Защото тук старата поговорка ще е напълно в сила – който плаща, той поръчва музиката“.

Тома Биков от ГЕРБ напълно отхвърли мотивите на президента и ги окачестви като лицемерни: 

„Президентът казва, че 1 лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия и то най-вече за по малките партии и партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители като правят това по прозрачен начин“. 

Парламентарната комисия по отбрана заседава извънредно заради ветото на държавния глава върху ратификацията на договорите за американските изтребители. Мотивите за налагането му президентът Румен Радев ще обяви в изявление, което програма "Хоризонт" на БНР ще излъчи пряко от 18 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна