Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей официално подаде оставка като министър-председател на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей официално подаде оставка пред кралица Елизабет II.

В прощалната си реч пред британския парламент преди това, г-жа Мей още веднъж повтори, че ще продължи да служи като член на парламента и помоли следващия лидер на кабинета да осъществи Брекзит  по "дисциплиниран и подреден начин".

Мей призова лидера и на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин да се оттегли. Тя го обвини, че стратегията му за Брекзит е била свързана само с партийни игри. 

Някои британски депутати похвалиха работата на Мей, други я осъдиха, а трети й се присмяха. Опозиционният лидер Джереми Корбин, от своя страна, настоя за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд и Дейвид Лидингтън, де факто заместникът на Мей, подадоха оставка. През последните дни повечето членове на кабинета на Мей вече бяха подали оставка. 

В момента Тереза Мей е в Бъкингамския дворец за да връчи на кралица Елизабет втора оставката си като министър-председател. Борис Джонсън ще бъде следващият министър-председател, след като успя да победи с голяма преднина другия претендент за лидер на Консервативната партия - Джеръми Хънт. Очаква се Джонсън да пристигне на Даунинг стрийт 10 по-късно следобед, където ще изнесе първата си реч като премиер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени