Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на оперативната печалба на "Фолксваген" с 30% през второто тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оперативната печалба на германския автомобилен концерн "Фолксваген" (Volkswagen Group) отбеляза ръст от 30% през второто тримесечие на настоящата година благодарение на нарастващото търсене на автомобили с висока проходимост и въпреки спада в продажбите на пътнически леки автомобили тип седан.

"Фолксваген" се бори с общата тенденция на спад при търсенето на леки автомобили, като пусна серия от спортни автомобили с повишена проходимост в момент, когато търсенето на седани намалява.

По-рано тази седмица редица други водещи компании като Daimler, Aston Martin и доставчикът Continental предупредиха за слаби печалби.

За разлика от тях обаче, оперативната печалба на автомобилостроителят от Волфсбург, Германия, е нараснала през второто тримесечие до 5,13 млрд. евро спрямо 3,94 млрд. евро година по-рано.

Солидния ръст на печалбата беше подсилен и от липсата на сериозни нови глоби, свързани с т.нар. "Дизелгейт" след големите по размер санкции, които понесе "Фолксваген" през предходната година.

Печалбата на "Фолксваген" от китайските съвместни предприятия се е понижила само леко с оглед на свиването на азиатско-тихоокеанския пазар.

Компанията също така потвърди, че очаква продажбите на превозни средства през 2019 година да надхвърлят стойността от предходната година, а приходите от поделенията за пътнически и автомобили с търговска цел да нараснат с пон 5 на сто.

"Фолксваген" заяви, че продължава да очаква оперативна възвръщаемост от продажбите в областта на леките автомобили и в групата като цяло между 6,5% и 7,5%.

В същото време приходите на Volkswagen AG скочиха с 6,5% до 65,18 млрд. евро през второто тримесечие, докато общите приходи от продажби на цялата група Volkswagen Passenger Cars се повишиха с 4,9% спрямо година по-рано, достигайки 125.2 млрд. Евро

Оперативните приходи преди отчитане на еднократните приходи и разходи възлизат на 10 млрд. евро, като се увеличават с 2% в сравнение с предходната година. Тези еднократни разходи включват 1 млрд. евро загуби, свързани със скандала с дизеловите двигатели.

"През първата половина на годината Volkswagen Group се представи много добре на фона на по-слабия пазар като цяло. Развитието на приходите от продажби и печалбата през първите шест месеца е удовлетворяващо. Ние също така потвърждаваме перспективите си за Volkswagen Group за годината като", заяви Франк Витер, член на Управителния съвет на "Фолксваген", отговарящ за финансите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна