Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта като психоза

„Нежна е нощта“ – драматизация по романа на Франсис Скот Фицджералд

Авторът на „Нежна е нощта” - Франсис Скот ФитцджералдВъв времето на „Радиотеатър след полунощ“ ви предлагаме среднощно слушане на „Нежна е нощта”, драматизация по едноименния роман на Франсис Скот Фицджералд. Преводът е на Димитри Иванов. Драматизация – Майя Динева. Режисьор – Илия Добрев.

„Нежна е нощта”, един от най-хубавите и трагични романи в световната литература, отразява съдбата на автора си. Роман – вопъл и отчаяние.
В края на живота си, докато работи над различни филмови сценарии в Холивуд, Фицджералд пише писмо на дъщеря си, в което казва: „Това, което правя тук, е последно уморено усилие на човек, който някога се е занимавал с по-стойностни неща и се е справял много по-добре”.

„Нежна е нощта” безспорно е сред най-стойностните произведения в голямата литература. И е кардиограма на любовта, която през погледа на Фицджералд граничи с лудостта: непрекъснато се преобръща от мощна и убийствена до кротка като пристан , докато не изхвърля единия от двамата на брега на самотата. Някакво такова състояние „отвъд психозите и неврозите”. Дали заради тази й патология, или защото любовта е стремежът и смисълът на битието, хората въпреки всичко продължават да се обичат. Парадокс? Недоразумение? Или просто Франсис Скот Фицджералд.

Участват артистите: Силвия Лулчева, Илия Добрев, Антоанета Добрева-Нети, Васил Бинев, Свежен Младенов, Нина Стамова, Мирослав Косев, Мая Бабурска. Гласовете им майсторски преодоляват и допълват болезнено оголените нерви на героите от фицджераловата любовна нощ…

неделя, 28 юли, от 0.30 часа

Горещи теми

Войната в Украйна