Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран освобождава 9 от членовете на екипажа на танкера, заловен на 13 юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийското външно министерство заяви в петък, че девет индийски граждани, задържани на 13-ти юли на петролния танкер MT Riah под флага на Панама, са били пуснати от Иран. Все още остават задържани четирима членове на екипажа.

По-рано този месец танкерът беше заловен от иранските сили за предполагаема контрабанда с горива.

Междувременно агенция Ройтерс цитира иранския посланик във Великобритания да казва, че Иран е предоставил на Индия консулски достъп до 18 индийски членове на екипажа на задържания от Техеран британски петролен танкер "Стена Имперо" (Stena Impero).

"Индийското посолство в Техеран е получило консулски достъп, за да се срещне с 18-те индийски членове на екипажа на задържания британски кораб "Стена Имперо", заяви Хамид Байдинеджад.

"Подобен достъп е в ход и за други 5 членове на екипажа, които са от други националности. Индийското посолство съобщава, че екипажът е много спокоен, без чувство за паника", допълни иранският посланик в Обединеното кралство.

Вчера беше съобщено, че Техеран е започнал процедура за освобождаване на опериращия по британски флаг петролен танкер "Стена Имперо", който по-рано този месец беше задържана от Иранската революционна гвардия в Ормузкия проток.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени