Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 колоездачи тръгнаха от Бургас и ще преминат 4000 километра до френския град Брест

Част от участниците се снимаха за спомен пред Пантеона
Снимка: БНР Бургас

300 от най-добрите колоездачи в света стартираха в седмото Европейско Трансконтинентално състезание от Морската градина на Бургас тази сутрин.Те ще преминат за около 9 дни 4000 километра до френския град Брест. Състезанието за първи път се движи от Изток на Запад и за първи път градът ни  е негов домакин.

 Състезанието е основано от покойния ултра-колоездач Майк Хол, а сега се организира от жена му Ана Хаслок, с помощта на Спортен клуб "Бегач" от София. 4 са пунктовете, които трябва да бъдат преминати, обясни Еленко Еленков, доброволец на събитието:

Първата спирка е на Бузлуджа, втората на планината Враня в Сърбия, третата е в Алпите в Италия, четвъртата е в Алпите във Франция и финалът е в Брест.

По 500 километра на ден трябва да изминават колоездачите, а местата, където ще се спира, са избрани заради историческите обекти:

Минава се през стари монументи, това е концепцията тази година.Затова стартира от Пантеона, затова се преминава през Бузлуджа.В Сърбия също пунктът е на такъв стар монумент.Идеята е да се помни историята.

Състезанието е самостоятелно за всеки участник, състезателите сами са длъжни да осигуряват храна, престой, както и ремонт на велосипедите си по пътя, като спазват законите за движение по пътищата.

През 2018 рекорда на състезанието направи Джеймс Хейдън, който покори дистанцията за 8 дни и 23 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени