Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доминик Рааб: Балансът се измества към Брекзит без сделка

Британската индустриална конфедерация: Нито ЕС. нито Великобртиания са готови за неконтролиран Брекзит

Доминик Рааб, британски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Европейският съюз продължава да се придържа към позицията си, че Споразумението за оттегляне не може да бъде променено, Обединеното кралство ще напусне единния блок съгласно правилата на Световната търговска организация, заяви в понеделник британският външен министър Доминик Рааб

Той обаче допълни, че трябва да се постигне споразумение, ако ЕС "покаже гъвкавостта, която Лондон показа".

Доминик също така отбеляза, че Великобритания се намира в "турбо зареждаща" подготовка за оттегляне без сделка, заявявайки, че ЕС трябва да премахне "недемократичния" ирландски предпазен механизъм, за да се избегне безреден и неконтролиран. Брекзит.

Коментарите на Рааб са факт, след като и началникът на правителствената служба Майкъл Гоув заяви, че планирането на Брекзит без сделка е главният приоритет на новото британско правителство

В тази връзка новият финансов министър Саджид Джавид се очаква да обяви 1 млрд. паунда допълнително финансиране, насочено към подготовката на Великобритания за напускането на ЕС.

Междувременно неговият предшественик Филип Хамънд се срещна с представители на опозиционната Лейбъристка партия, за да се обсъди възможността за предотвратяване на оттегляне от съюза без споразумение.

Според последно проучване на Британската индустриална конфедерация (CBI) , нито Европейският съюз, нито Обединеното кралство са подготвени за Брекзит без сделка на 31-ви октомври.

CBI предупреди, че нито една от обвързаните икономически области на двете страни не е адекватно подготвена за оттеглянето на Великобритания от блока без сделка, като също така добави, че ЕС е предприел "малко стъпки за намаляване на щетите от Брекзит без сделка".

Британската бизнес организация е постоянен критик на настоящото провеждане на процеса по Брекзит и отправи многобройни предупреждения относно сценария за Брекзит без сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени