Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп натисна Фед преди тазседмичното заседание на централната банка на САЩ

Централната банка на САЩ се колебае да понижи лихвените проценти въпреки "много ниската инфлация", докато Европейският съюз и Китай провеждат политики на "количествени улеснения", които са в полза на техните производители, обяви в понеделник американският президент Доналд Тръмп преди очакваното с голям интерес решение на Фед за лихвите по-късно тази седмица.

"ЕС и Китай ще продължават да понижават лихвените проценти и да вкарват пари в техните финансови системи, което прави много по-лесно за техните производители да продават продуктите си. Междувременно, при наличието на много ниска инфлация нашият Федерален резерв не прави нищо - и вероятно ще направи много малко в сравнение с тях. Твърде лошо!", написа Тръмп в Туитър.

Американският президент отбеляза, че Съединените щати "се справят много добре", но политиката на централната банка коства "поразителна" пропаст в създаването на богатство, особено по отношение на националния дълг.

"Федералният резерв повиши лихвите твърде рано и с твърде много. Тяхното "количествено затягане" е друга голяма грешка", написа той в Туитър, позовавайки се на увеличението на лихвените проценти от декември 2015-а до края на миналата година и решението на Фед за пасивно намаляване на неговия гигантски финансов баланс чрез отписване на падежиращите облигации.

"Ние се съревноваваме с други държави, които знаят как да играят срещу САЩ. Това е причината, поради която ЕС беше сформиран .... и за Китай, досега САЩ бяха "лесна плячка". Фед направи всички възможни погрешни движения. Малко намаление на лихвите не е достатъчно, но във всеки случай ще спечелим", написа Доналд Тръмп.

Федералният резерв беше обект на критиките на Тръмп относно предходната политика на повишаване на лихвените проценти и до сега не пожела да ги понижи, което според президента вреди на икономическия растеж на САЩ.

Централната банка ще обяви най-новото си решение за паричната и лихвена политика в сряда вечерта, като участниците на капиталовите пазари определят почти на 100% вероятността за намаляване на федералната фондова лихва с 0,25 процентни пункта до диапазона между 2,0% и 2,25%. Това ще представлява първото намаление от декември 2008-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна