Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етиопия засади над 200 милиона дръвчета за ден

Етиопският премиер Абий Ахмед е инициатор на кампанията за засаждане на дръвчета.

Етиопия засади над 200 милиона дръвчета за ден, съобщиха официални представители, според които това е световен рекорд, предаде Би Би Си.

Премиерът Абий Ахмед е вдъхновител на проекта, който цели да спре последиците от обезлесяването и климатичните промени в сушавата африканска страна.

Някои държавни учреждения не работеха днес, за да могат чиновниците да се включат в акцията.

По данни на ООН покритите с гори площ и в Етиопия са намалели от 35% в началото на XX век до малко над 4% сто години по-късно.

Премиерът Абий лансира акцията като част от неговата инициатива „Зелено наследство“, в която взеха участие над 1000 града в страната.

На чиновници е било наредено да броят засадените дръвчета.

Етиопският министър на иновациите и технологиите Гатахун Мекурия написа в Туитър, че са били засадени над 220 милиона дръвчета. Целта е техният брой да достигне 4 милиарда.

Сегашният рекорд за засадени дръвчета да един ден се държи от Индия, където през 2016 г. 800 000 доброволци засадиха 50 милиона за ден.

Критиците на премиера Абий го винят, че използва кампанията, за да отклони общественото мнение от проблемите, сред които етнически конфликти, принудили 2,5 млн. души да напуснат домовете си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!