Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ая Митева: Нямах време да мисля дали се притеснявам и дали ме е страх

Снимка: Българска федерация по конен спорт

Неотдавна 14-годишната Ая Митева стана първият български представител, стъпил на почетната стълбица в конен спорт, след като спечели бронзов медал по конна езда на Европейско първенство за юноши и девойки по прескачане с препятствия в Холандия. Треньорът й Стоица Аргилашки подчерта, че може да се говори за исторически успех за страната ни, защото това е най-голямото постижение в близо 105-годишната история на този спорт в България.

Не само резултатът от състезанията е важен, а и самото представяне. Затова и по време на тренировките с Ая винаги целта е била правилното преминаване на паркура и добрата езда.

Ая Митева разказва, че започва конните тренировки, още когато е едва осемгодишна:
Първоначално ходех с приятели на състезания и наблюдавах и изпитвах все по-голямо желание да се състезавам. Когато станах на 9 години, мама и тате ми взеха първата кобила. Толкова много се вълнувах и ми беше толкова хубаво, че нямах време да мисля за това дали се притеснявам или ме е страх. Винаги съм пристъпвала с голямо удоволствие към животното и съм давала всичко от себе си, за да постигна целите си.

На една интересна особеност обърна внимание Ая МитеваСтоица Аргилашки:

Конният спорт е единственият спорт, в който мъжете и жените се състезават наравно. Това показва, че той не е силов спорт. Там връзката трябва да бъде съвсем друга - той е по-близо до танца, до изкуството. Другото уникално нещо е, че това е одушевен предмет, който всъщност ти е партньор. Конят не търпи фалш - той или те приема, или не те приема, посочи Аргилашки.

Ая Митева е категорична, че конната езда учи на дисциплина, която е нужна на много деца в нашето съвремие и именно по тази причина препоръчва всеки да намери своя път към конете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени