Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на германската хармонизирана инфлация до тригодишно дъно

През юли потребителската инфлация в Германия се повиши по-силно от очакваното поради скок на цените на храните, но растежът на хармонизираната инфлация се забави изненадващо рязко до близо тригодишно дъно, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,5% спрямо юни, когато нараснаха с 0,3%, докато очакванията бяха за по-скромно повишение с 0,3 на сто.

Инфлацията на годишна база пък се ускори през юли до 1,7% от 1,6% месец по-рано и очаквания за повишение с 1,5 на сто.

Основна причина за нарастването на инфлация оказа силното повишение на цените на храните с 2,1% след техен растеж с 1,2% през юни, докато енергийните цени се повишиха с 2,4% след растеж с 2,5%, а тези на услугите - с 1,5% след повишение с 1,9% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се увеличи през юли с 0,4% на месечна база, но растежът ѝ на годишна база се забави изненадващо рязко до 1,1% от 1,5% през юни и прогноза за повишение с 1,2 на сто.

Това е най-слабото нарастване на германската хармонизирана инфлация от ноември 2016-а година насам и далеч под целевия инфлационен таван на ЕЦБ от малко под 2,0%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна