Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 август в Сливенско и Ямболско стопаните в 20 км зона около свинекомплекси трябва да заколят прасетата си

| обновено на 30.07.19 в 17:56
Снимка: архив

Прасетата отглеждани във ферми тип „заден двор“ в 20 километровата зона около индустриалните ферми трябва да бъдат умъртвени от собствениците си до 2 август. Това гласи заповед на областния управител на Сливен Чавдар Божурски изпратена до кметовете на всички населени места в зоната и институциите ангажирани с изпълнението на заповедта.

Мярката е разпоредена в писмо на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с взето на 29 юли решение от Централния епизоотичен съвет. На територията на областта в такъв тип  стопанства  към момента се отглеждат 5140 животни.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов е получил същото решение – че в 20-километровата санитарна зона около индустриалните ферми в областта Ямбол трябва да се преустанови отглеждането на прасета в личните стопанства до 2 август. 

В Ямболска област има три промишлени свинекомплекса, които се намират в селата Калчевов, община „Тунджа“, Гранитово в община Елхово и в град Ямбол. Уточнява се кои села попадат в 20 км зони до тях. Кметовете на всички общини в областта трябва да уведомят стопаните. След изтичане на определение срок от Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, пристъпва към умъртвяване на животните.

По-рано днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен  Пенчев призова собствениците на фермите тип „заден двор“ сами да си унищожат животните. 

„Докато нямаме тук зараза в нашия регион да си изколят прасетата в „заден двор“. В последствие, ако това нещо те не го изпълнят животните ще бъдат евтанзирани“, каза той.

В 75 села в общините Сливен и Нова Загора предстои дни да бъдат унищожени всички прасета отглеждани в домашните ферми. След изтичане на срока ще се пристъпи към умъртвяване на свинете от на ОДБХ.

Управителят  на един от големите свиневъдни комплекси в района Сливен Станимир Дечев обяви, че със собствени усилия са обезопасили трикилометровата зона, а стопаните на животните са обезщетени от фирмата.

„Що-годе на 90% сме си решили нещата. Почти вече над 70 процента са ги унищожили. До края на седмицата ще бъдат унищожени на 100%. Хората ще си ги заколят, ще си ги приберат и ще получат обезщетението си“.

Днес по време на заседанието на сливенската Областната епизоотична комисия бе потвърдено от представителя на ловно-рибарските дружества Светослав Аврамов, че в района няма случаи на отстреляни диви прасета със симптоми на африканска чума.

„Няма положителна проба до сега нито една. Всяка седмица се издават бележки, десетина бележки и няколко прасета падат всяка седмица“, каза той.

Въпреки че все още няма зараза на територията на областта, от Министерство на земеделието и горите информираха, че добитото от собствени животни месо може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70 градуса по Целзия, достигнати във вътрешността на късовете месо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!