Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на потребителските нагласи в САЩ през юли до тазгодишен връх

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха рязко през юли до най-високо ниво в рамките на настоящата година, тъй като американците са отново оптимистично настроени за текущия и за бизнеса в бъдеще, както и по отношение на условията на трудовия пазар, показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие скочи през юли до 135,7 пункта от 124,3 пункта през юни, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за доста по-слаб индекс на ниво от 125,0 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от началото на годината и не много далеч от 18-годишния връх през миналия октомври от 137,9 пункта.

"След резкия спад през юни, воден от ескалация на търговското и тарифното напрежение, потребителското доверие се възстанови през юли до най-високото си ниво през тази година", заяви Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.. "Потребителите отново са оптимисти за настоящите и бъдещите условия за бизнес, както и по отношение на пазара на труда. Подобриха се и техните финансови перспективи. Тези високи нива на потребителско доверие трябва да продължат да поддържат стабилни разходите на домакинствата в краткосрочен план, въпреки по-бавния растеж на БВП", допълни тя.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се повиши до 170,9 от 164,3 пункта през юни, докато индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) нарасна още по-силно до 112,2 пункта от 97,6 пункта през предишния месец.

Засилването на потребителското доверие е доказателство, че то не изглежда засегнато от опасенията,. изразявани от Федералния резерв и от участниците на финансовите пазари, относно състоянието на американската икономика.

Процентът на потребителите, които определят като "добри" настоящите бизнес условия се увеличи през юли до 40,1% от 37,5% месец по-рано, докато процентът на американците, определящи бизнес условията като "лоши", се повиши по-слабо до 11,2% от 10,6 на сто.

Потребителските нагласи относно бъдещите бизнес условията в краткосрочен план са също по-оптимистични през юли, като процентът на анкетираните, които очакват подобряване на условията за бизнес през следващите шест месеца, се повиши до 24,0% от 19,1% през юни при намаляване до 8,7% от 12,6% на процента на тези, които прогнозират влошаване на бизнес условията в близко бъдеще.

Индексът на компанията Conference Board, определящ като "трудно" намирането на работа в САЩ, се понижи през юли до 12,8% от 15,8%, докато индексът, определящ като "изобилно" наличието на работни места, нарасна до 46,2% от 44,0 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени