Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е мисията на научноизследователския център SHARE - България

Снимка: Красимир Каменов

„В Европа съществува една научна структура, която се нарича Изследване на здравето, стареенето и пенсионирането в Европа. Около това изследване се създава мрежа от научни институции и публични институции, които максимално да се възползват от тези данни“. Това обясни пред БНР гл. ас. д-р Екатерина Маркова, координатор на националния консорциум по проекта за специализиран научноизследователски и приложен център SHARE - България.

„България имаше шанса благодарение на Еврокомисията да стане член на това изследване, т.е. да се събират данни за България…Мога да кажа, че много се гордея с това и имаше реакция от страна на Министерството на образованието да включи нашия екип и всъщност да се включи като държава в тази европейска научна инфраструктура, като създаде национална такава“, заяви Маркова в предаването „Преди всички“.

Екатерина Маркова уточни, че тази инициатива има няколко задачи:

„Тъй като България дълго време не е участвала в подобни изследвания, да подкани учени и управленци да използват тези много качествени данни за населението на 50 и повече години. Освен за наука, нашата амбиция е тези данни да се използват за адаптиране и прилагане на публични политики, както се прави в други европейски държави на ниво ЕК, на ниво международни организации“.

Изследването обхваща и обективни данни за физическото състояние на хората – например за силата на захвата на двете ръце, което е предиктор за сривове в здравословното състояние на човек. Правят се и когнитивни тестове за краткосрочна и дългосрочна памет, отбеляза Маркова и похвали партньорската роля на министерството на образованието.

Интервюто с Екатерина Маркова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени