Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай приключиха търговските преговори в Шанхай, планират се нови разговори през септември

Китай и САЩ приключиха двудневните търговски преговори в Шанхай, като се планира тяхното възобновяване през септември, съобщи в сряда китайската агенция Синхуа.

Според Синхуа двете страни са имали "откровени и ефективни" разговори и са провели "задълбочен" обмен по "основни въпроси от взаимен интерес".

Един от въпросите, който са обсъдили двете делегация в Шанхай, е бил свързан с увеличаването от страна на Китай на вноса на селскостопански продукти от САЩ, както и създаването на благоприятни условия за извършване на такива покупки.

След приключването на разговорите беше съобщено, че преговарящите са се договорили да се срещнат отново през септември за следващия кръг от дискусии.

Тазседмичните разговори между делегациите на САЩ и Китай бяха първите след блокирането на преговорите в средата на май и след като в края на юни президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Цзинпин се договориха за тяхното подновяване по време на форума на Г-20 в Япония. Участие от американската страна взеха търговският представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин, а от китайската страна - вицепремиерът Лю Хъ.

По-рано днес Китай обвини САЩ в "рязко обръщане" на позицията в хода на разговорите, проведени през последната година.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че Вашингтон трябва да покаже "достатъчно искреност и добросъвестност", за да се постигне прогрес в търговските преговори. Г-жа Хуа също така обвини Съединените щати, че "са преобърнали рязко" позициите си в преговорите през изминалата година.

От Белия дом също определиха проведените в Шанхай разговори като конструктивни и потвърдиха за предстояща нова среща през септември.

"Двете преговарящи страни обсъдиха редица въпроси, включващи принудителния технологичен трансфер, правата за интелектуална собственост, услугите, нетарифните бариери и селското стопанство. Китай потвърди ангажимента за увеличаване на покупките на американска селскостопанска продукция. Срещата беше конструктивна и ние очакваме преговорите за постигане на търговска сделка да продължат във Вашингтон в началото на септември", се посочва в официално съобщение на прес-секретариата на Белия дом.

Междувременно обаче "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че бавният напредък в търговските преговори между Съединените щати и Китай може би се дължи отчасти на нов план на Пекин за удължаване на разговорите, за да се постигне по-добра сделка.

По време на последния кръг от преговори в Шанхай, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин се надяваха да получат китайски гаранции, че страната ще закупи повече американски селскостопански стоки. Китайското министерство на търговията обаче заяви, че е необходимо Вашингтон да създаде "по-благоприятни условия за извършване на покупките".

"Уолстрийт джърнъл" цитира няколко експерти, според които Пекин вероятно смята, че може да извлече по-добри условия, като не бърза в правенето на отстъпки, докато в същото си дава вид, че желае да преговаря.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна