Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед намали основната американска лихва, но без да стартира продължителен низходящ цикъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв на САЩ понижи основната американска лихва с 0,25% като "превантивна" мярка, целяща да предпази икономиката от глобалното забавяне и негативните последици от търговската война с Китай, но шефът на централната банка Джером Пауъл посочи, че това не представлява старт на продължителен цикъл на отслабване на лихвените ставки.

Федералната фондова лихва беше понижена очаквано с 25 базисни пункта до по-нисък диапазона между 2,00% и 2,25%, като двама от десетте членове на Фед, участвали при взимането на това решение, гласуваха за запазване на лихвата между 2,25% и 2,50%. Това представлява първо редуциране на водещата американска лихва от 2008-а година насам.

В същото време Фед обяви край на процеса по намаляване на натрупаните от банката финансови активи за 3,8 трлн. долара по време на програмите за "количествени улеснения", които бяха приложени след последната глобална финансова и икономическа криза. Приключването на този процес ще бъде факт от 1-ви август, или два месеца по-рано от планираното.

Трябва да се има предвид, че в разгара на глобалната финансова криза от 2008-а и 2009-а година Фед намали лихвите близо до нулата и започна да купува американски държавни облигации и ипотечни облигации за повече от 3,5 трлн. долара, за да стимулира икономическия растеж. През последните години обаче Фед навлезе в цикъл на повишаване на лихвените ставки и намаляване на обема на притежаваните от банката активи, натрупани в следствие на тези покупки на облигации.

След края на заседанието в сряда Фед отбеляза, че "ще продължава да следи последиците от постъпващата информация за икономическите перспективи и ще действа, както е подходящо, за да поддържа икономическата експанзия". Централните банкери очакват, че икономиката на САЩ ще продължи да се разширява, но "несигурността по отношение на тази перспектива остава в сила".

На пресконференция след края на заседанието, председателят на Фед Джером Пауъл определи намаляването на лихвените ставки като "осреднена циклична корекция" и въпреки че не изключи възможността за нови понижения, той подчерта, че днешното решение "не е начало на дълга серия от намаляване на лихвите“, тъй като подобен низходящ цикъл се провежда само в периоди на по-тежки икономически затруднения.

"Такава обаче не е настоящата ни лихвена перспектива, нито икономическата ни перспектива", отбеляза той и допълни, че "няма причина да не продължи текущата икономическа експанзия".

Финансовите пазари очакваха, че Фед ще намали лихвата си поне с 0,25%, но се надяваха централната банка да сигнализира, че това е началото на по-продължителен низходящ лихвен цикъл.

След като тези техни надежди до голям степен не се оправдаха, фондовият пазар на Уолстрийт се оказва под натиск от продажби, докато щатският долар поскъпна към двегодишен връх спрямо кошницата от останалите шест основни валути.

Индексът DJIA се срина за кратко с близо 500 пункта преди да приключи търговията в сряда с понижение от 333 пункта (спад с 1,23%), докато широкият индекс S&P500 се понижи с 1,09%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,19%, като първите две отбелязаха най-солиден дневен спад от  31-ви май насам.

В същото време индексът на американския долар спрямо останалите шест основни валути (евро, паунд, йена, швейцарски франка, австралийски и канадски долар) поскъпна с 0,5% към двегодишен връх.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!