Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър и Филипа "дават крила" на децата от социалните домове

Снимка: личен архив

С времето все по-рядко намираме време да бъдем в полза на някой друг. Затваряме се в собствена си черупка и се интересуваме само от собствените си потребности. Но, разбира се, изключения винаги има. Има и добри примери...

Едно момче вече години наред работи активно за социализацията на хора в неравностойно положение. През 2014 година Александър Николов под формата на хоби се захваща с благотворителност. Организира обществено полезни инициативи, обучения на деца и курсове за възрастни. Всичко започва като просто идея, възникнала във времето, когато следва теология към Богословския факултет на Софийския университет. Докато съвместява работата с учене и спорт, си дава сметка, че няма шансове за професионална реализация и насочва енергията си към алтернатива, удачна за всеки.

Именно дейностите, насочени към доброто, пресичат пътя на Александър с този на психолога Филипа Каменова. Макар от различни професионално прослойки, двамата обединяват усилията си в полза на деца в неравностойно положение. Съвместната им работа намира изява в безплатни игри за тийнейджъри - еърхокей и лазермакс, проведени няколко пъти в различни молове в столицата, турнири по белот, дартс, кино прожекции, и литературни представяния. Все занимания, в които децата от социалните домове нямат възможност често да участват. Ако някой не им организира специално, безплатно занимание, то те едва ли биха узнали дали имат интерес в тази сфера.

От внимание имат нужда всички деца, особено тези, които съдбата е лишила от родителска грижа. Именно с това ги даряват Александър и Филипа. Те им дават крила и сили да повярват в собствените си възможности.

Извършването на жестове към другите води до откриване на истини за себе си. Така, неочаквано, новите приятелства променят нагласите и очакванията от живота. С всяко организирано благотворително мероприятие, светогледът на Александър и на спътницата му в добрините се обогатява, а желанието им да помагат се увеличава. 

За по-добър свят мечтаем всички. Ако искаме той да стане реалност, то всичко е в нашите ръце.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна