Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази лихвата на ниво от 0,75% и понижи прогнозите за британския икономически растеж

Банката отново не даде по-ясни насоки за политиката си при Брезкит без сделка

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен и ревизира в низходяща посока прогнозите за икономическия растеж през тази и следващата година, тъй като очаква засилващото се търговско напрежение да забави глобалната икономика.

В същото време банката предложи оскъдни нови насоки за това как ще реагира при едно неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС (при Брекзит без сделка), но посочи, че ще повиши лихвите, ако има "плавен" Брекзит и ако глобалната икономика започне да се възстановява.

След края на редовното си заседание АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%.

Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

АЦБ намали прогнозите си за британският икономически растеж през тази и следващата година, отразявайки забавящата се глобална експанзия. За 2019-а година банката вече очаква нарастване на БВП с 1,3% (спрямо 1,5% при предишната прогноза през май) и отново с 1,3% през 2020-а (спрямо 1,6% през май) преди икономическата на Великобритания да нарасне с 2,3% през 2021-а година (над предишната прогноза за експанзия от 2,1%). Според новите прогнози на АЦБ глобалната икономика ще нарасне с 3,0% през тази година - под предишната оценка за растеж с 3,25%.

В същото време АЦБ повиши инфлационните си прогнози за 2019-а до 1,9% (от 1,72% през май), за 2020-а до 2,23% (от 2,05%) и за 2021-а година до 2,37% (от 2,16%).

Централната банка обаче подчерта, че новите прогнози на включват сценарий за Брекзит без сделка, като тя продължава да оценява сценарий на "плавен и спокоен" Брекзит.

"Ако имаме плавен Брекзит и известно възстановяване на глобалния икономически растеж, Комитетът по парична политика  преценява, че би било подходящо постепенно повишаване на лихвите в ограничена степен, за да се върне инфлацията устойчиво към целевото ниво от 2%", заяви АЦБ.

Банката също така отбеляза, че лихвите могат да тръгна в една или друга посока, ако има Брекзит без сделка. Според нея се е увеличила вероятността сред пазарните участници за Брекзит без сделка.

"Увеличената несигурност, свързана с излизането на Обединеното кралство от ЕС, означава, че през следващите години икономиката може да следва широк спектър от пътища", посочи АЦБ, като добави, че подходящият път на паричната и лихвена политика ще зависи от баланса на ефектите на Брекзит  върху търсенето, предлагането и валутният курс на британската лира.

На пресконференция след края на заседанието шефът на АЦБ Марк Карни отбеляза, че шансовете за Брекзит без сделка са се увеличили "значително", въпрос, който ще засегне икономическите перспективи и ще направи растежа на БВП по-нестабилен. И той отбеляза, че реакцията на централната банка на подобно негативно развитие няма да бъде автоматична и може да бъде и в двете посоки (както за повишаване, така и за намаляване на лихвите).

Марк Карни добави, че търговският спор между Съединените щати и Китай се е задълбочи, допринасяйки "повече от очакваното" за увеличаващите се рискове, свързани със забавения глобален икономически растеж, с потисната ценова инфлация и със спадащия производствен сектор.

Британската лира остава под натиск от продажби и след днешното заседание на АЦБ с оглед на все позасилващите се пазарни притеснения, че Великобритания ще напусне ЕС без споразумение в края на октомври при новото правителство на премиер Борис Джонсън.

Общото поскъпване на щатския долар след края на снощното заседанието на Фед също допринася за слабостта на британската валута, като днес тя поевтинява към ново многогодишно дъно около 1,2086 щатски долара - най-ниско ниво от януари 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна