Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен трус на световните борси след наложените от Тръмп нови мита за китайските стоки

Петролът поевтиня само за ден с над 7%

Наложените от президента на САЩ нови мита върху вноса на китайски стоки шокираха инвеститорите, предизвиквайки силен трус на световните фондово борси и бягство към държавните облигации, ползващите се със статута на "инвестиция убежище".

След като снощи Тръмп обяви, че въвежда от 1-ви септември мита от 10% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, пазарите на акции на Уолстрийт заличиха за броени минути първоначалното си доста силно представяне, като и трите основни фондови индекси приключиха търговията със солидни загуби.

Индексът DJIA затвори със спад от 280 пункта (понижение с 1,05%), след като по-рано през деня индексът на сините чипове нарасна с близо 300 пункта. Широкият индекс S&P500 пък се понижи с 0,9%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,79%.

В същото време Cboe Volatility Index, който измерва волатилността на фондовите борси, скочи до близо двумесечен връх, нараствайки с над 13% над нивото от 18,0 пункта за пръв път от 4-ти юни насам.

Инвеститорите се притесняват, че новите американски тарифи върху вноса на китайски стоки само ще ескалират допълнително търговската война между САЩ и Китай, намалявайки шансовете за скорошно споразумение и поставяйки под въпрос планирания за началото на септември пореден кръг от преговори. Това от своя страна поднови притесненията за по-нататъшно забавяне на глобалния икономически растеж.

Новата ескалация на търговската война между двете водещи световни икономики засегна най-силно акциите на американските компании, които имат най-сериозно експозиции и бизнес с Китай. Акциите на Caterpillar приключиха вчерашната търговия със спад от 3,71%, на Nike - с 3,38%, на FedEx - с 4,23%, на Qualcomm Inc. - с 2,68% и на Apple - с 1,25%.

Сериозният трус на Уолстрийт накара участниците на финансовите пазари отново да погледнат към американските облигации като "инвестиция-убежище", което от своя страна провокира силен спад на тяхната доходност. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се срина към 1.832%, достигайки най-ниско ниво от 8-и ноември 2016-а година - денят след изненадващата президентска победа на Доналд Тръмп.

В същото време фючърсите на златото поскъпнаха към 1461 долара за тройунция, отправяйки поглед към многогодишния връх от юли около $ 1467.

Подновените притеснения за растежа на световната икономика пък предизвикаха драматично поевтиняване на петрола, като фючърсите на американския лек суров петрол се сринаха в четвъртък с цели 7,9% към 53,95 долара за барел, а тези на петрола брент - със 7,0% до 60,50 долара за барел. Това е най-силният дневен ценови спад от повече от четири години насам.

Напрежението се пренесе на азиатските и европейските борси по време на петъчната търговия. Японският индекс Nikkei приключи днешната търговия с понижение от 2,11%, китайският индекс Shanghai Composite - с 1,41%, а индексът Hang Seng - с 2,35%.

Европейските пазари на акции също се оцветиха в тъмно червено при старта на търговия на стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 вече се понижава с 2,0%, германският индекс DAX 30 - с 2,41%, френският CAC 40 - с 2,54%, а британският FTSE100 - с 1,96%.

Доходността на 10-годишните германски държавни облигации пък спадна с над 3 базисни пункта до ново рекордно дъно от -0,529%, тъй като и европейските инвеститори потърсиха убежище за техните активи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна