Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 3 август

"По стъпките на Вазов" - от Лесковдол до Могилата

Снимка: Софийска митрополия

На 3 август в свогенското село Лесковдол ще се проведе традиционният туристически поход и събор "По стъпките на Вазов". В празника, който започва рано сутринта и продължава до късно в съботната нощ, се очаква да вземат участие над 500 души от различни туристически сдружения и читалища. Доброто настроение, песните и танците са гарантирани, казват организаторите от Община Своге и Сдружение „Обединени Балкани“.
Под мотото "Не се гаси туй, що не гасне!" ще бъде отбелязана 120-ата годишнина на Вазовия пътепис "Седем престола" и на стихотворенията "Хайдути" и "Клепалото бие". В 8.30 часа от центъра на Своге тръгва колоездачен поход по маршрута Своге - Лесковдол - местностите "Размирица" и "Влахина" - "Ветрилова воденица“, като крайната цел е местността Могилата, където ще се проведе и съборът. Паралелни походи към това място ще тръгнат от селата Лесковдол и Бов, обясни Андрей Маринков, председател на Сдружение „Обединени Балкани“.

Родолюбивата цел на инициативата "По стъпките на Вазов" кара и Община Своге да я подкрепя и стимулира, каза пред Радио София заместник-кметът Нина Копринджийска. Фестивалът има и друга част - етно събор, който ще продължи до 10 вечерта, когато ще има празнична заря. 

Чуйте увлекателния разказ на Андрей Маринков за пътя на Вазов до манастира "Седемте престола".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени