Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на Уолстрийт към едномесечни дъна, след като Тръмп ескалира тарифната война с Китай

В петък основните фондови индекси на Уолстрийт задълбочават вчерашния си спад към едномесечни дъна като реакция на оповестеното снощи от президента Доналд Тръмп въвеждане на мита от 10% върху допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара.

Ескалиращата търговска война между САЩ и Китай и днешните данни за сдържан растеж на американската трудова заетост през юли подсилват инвеститорските притеснения относно забавянето на глобалната икономика.

Индексът DJIA се понижава с нов 1% (спад с около 250 пункта) след вчерашен драматичен спад в края на търговията с 1,05%, достигайки най-ниско ниво от 18-и юни.

Широкият индекс S&P500 се понижава с 1,05%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се разделя с 1,55%, като и двата фондови индекса вече се търгуват в най-ниски нива от 28-и юни насам.

Най-сериозно засегнати от ескалиращото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин са акциите на технологичните компании, тъй като мнозина от тях формират значителна част от печалбите си именно в Китай, като Philadelphia Semiconductor index (включващ компаниите за микрочипове) се понижава с 1,6%.

Акциите на Apple Inc. поевтиняват с нови 2,4%, след като вчера те се понижиха с 2,2% непосредственото след решението на Тръмп да въведе мита върху почит целия останал китайски вноса, който не беше засегнат от досегашните мита от 25%. От 1-ви септември ще бъдат обмитявани с 10% различни китайски стоки, включително клетъчни телефони.

Индустриални гиганти като Boeing и Cаterpillar също реагират негативно на новите мита, тъй като те са едни от най-големите американски износители за Китай и инвеститорите се притесняват, че в скоро време Пекин ще предприеме контрамерки на решението на Тръмп.

Спад съответно с 1,2% и с 1,54% регистрират и акциите на  Exxon Mobil Corp. и на Chevron Corp., след като и двете водеща американски енергийни компании представиха смесени финансови отчети за последното тримесечие.Поевтиняването на техните акции е факт, въпреки че фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват в петък с над 3%, но след като вчера те поевтиняха драматично с близо 8%, отбелязвайки най-силен дневен ценови спад от четири години насам.

Рязката ескалацията на търговското напрежение следва решението на Фед от сряда да понижи, за сега само "превантивно", водещата американска лихва с 0,25%, без обаче да даде знак, че това е начало на по-продължителен цикъла на разхлабване на паричната си и лихвена политика. Именно инвеститорските надежди, че Фед ще стартира подобен низходящ лихвен цикъла бяха основна движеща сила за нарастването на основните американски фондово индекси през миналия месец до рекордни върхове.

Набиращата отново скорост търговска война САЩ-Китай засегна тежко и европейските борси, като към края на петъчната търговия общият индекс Stoxx Europе 600 се понижава с 2,28%, германският DAX 35 - с 2,76%, френският CAC 40 - с цели 3,17% и британският FTSE100 - с 2,23%.

Европейските инвеститори бяха допълнително притеснени от информация, че довечера (от 20:45ч. наше време) президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи специално изявление относно търговията с Европейския съюз.Направените от неговия висш икономически съветник Лари Къдлоу коментари по отношение на ЕС сякаш допълнително повишиха напрежението в края на европейската търговия.

Графика на индекса S&P500



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!