Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 души посетиха първите за тази година зелени библиотеки в София

| обновено на 03.08.19 в 18:25
Юлия Цинзова
Снимка: БГНЕС

Безплатни читателски карти за една година и много книги очакват любителите на четенето в "Зелените библиотеки", организирани всяка събота от 10 до 16 часа през месец август от Столичната библиотека. 

Инициативата за насърчаване на четенето и ползването на богатия каталог от материали на библиотеката кани жителите и гостите на София да почетат сред природата в Южния парк, Градската градина и на хижа "Алеко". 

Повече от 1000 души посетиха първите за тази година зелени библиотеки в столичните паркове. Летните читални днес бяха разположени в Южния парк и в Градската градина.

Инициативата е на Столичната библиотека, която за пета поредна година организира лятна кампания за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики.

Всяка събота столичани и гости на града ще могат да прочетат хубава книга сред природата, да се срещнат с писатели, поети и музиканти, както и да участват в инициативата "Споделени книги", като вземат интересна нова или оставят вече прочетена на специални места в парковете.

Читателите ще могат да се възползват от възможностите на мобилната библиотека „Библиобус“, който разполага с над 1500 тома от най-новите книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

През август и септември летни читални ще бъдат открити в парковете в „Света Троица“, в „Гео Милев“, в „Люлин“ и в „Заимов“. Ще бъдат включени и нови локации като парковете в „Дружба“ и в „Младост“.

Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова съобщи, че днес са били издадени около 200 безплатни читателски карти и допълни:

„Не сме нечетящи. Напротив. Читателите ни вече след 5 години от 32 000 са 55 000. Най-важното - 280 000 са заетите книги до месец юли от Столична библиотека, което е с 30 000 повече, отколкото през миналата година“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени