Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракското министерство на петрола отрече да е свързано със задържания от Иран танкер

Помпейо официално поиска помощ от Австралия заради напрежението с Иран

| обновено на 05.08.19 в 01:24
2
През юли Иран задържа британски танкер в Ормузкия проток
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран обяви, че е задържал още един танкер в Персийския залив. Агенция ИРНА съобщи, че корабът е бил иракски и е превозвал контрабандно гориво за арабска страна от Залива. На борда има 7 моряци от различни националности.

Иракското министерство на петрола съобщи, че няма връзка със задържания петролен танкер, предаде Ройтерс, цитирайки  информационна агенция НИНА. "Министерството не изнася дизел за международния пазар", се казва в изявлението.

От командването на базирания в региона Пети американски флот съобщиха, че не могат да потвърдят информацията, разпространявана от иранските държавни медии.

Миналия месец иранските военноморски сили задържаха други два танкера, в това число и един британски, с което предизвикаха протести от Лондон и Вашингтон и временно поскъпване на петрола на международните пазари.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо официално поиска помощ от Австралия, за бъде противодействано на Иран по въпроса за морската сигурност.

В неделя Техеран обвини Вашингтон, че не иска диалог за иранската ядрена програма. Повод за обвинението станаха финансовите санкции, които Съединените щати наложиха на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф. По-късно правителствен говорител в Техеран съобщи, че Джавад Зариф е получил покана да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна