Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят от двор на двор живи прасета в Добричко

С изтичането на срока за доброволно умъртвяване на прасетата от заден двор от днес в област Добрич започват проверки по населените места на екипи на ОДБХ и полицията. На стопаните, неизпълнили заповедта на областния управител, ще бъдат съставяни предписания за срок от 48 часа, след което ще се пристъпи към принудително умъртвяване на животните и глобяване на стопаните им. Изпратена е нова проба за убито при ПТП диво прасе, кояот ще бъде готова в сряда.

При извършени проверки през почивните дни в кланиците на територията на област Добрич е констатирано, че те все още нямат място за дезинфекция на входовете си, съобщи по време на Епзиоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. По думите му проверките на двата определени екипа ще започнат от околностите на най-големия свинекомплекс, този в село Козлодуйци.

Областният управител Красимир Кирилов призова всички кметове и кметски наместници за пълно съдействие на проверяващите екипи. Бедственото положение в област Добрич беше удължено до 2 септември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна