Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват нещастните случаи със съоръжения за водни атракции

Снимка: БТА

Намаляване на нещастните случаи със съоръжения за водни атракции на плажа констатират контролните органи и институции през последните десетина години. Според нормативните изисквания съоръженията са в специални зони и ползват определени водни коридори, за да не застрашават хората по плажа. 80 на сто от тях са джетове.

Водните атракции не крият риск за хората, увери юристът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" в Бургас Мария Николова.

"Всичките тези съоръжения, те влизат и излизат само и единствено от обезопасените коридори, а там няма място за къпещи се. Абсолютно забранено е, без да са облекли жилетката, никой не ги качва върху съоръжението. От там нататък на всеки ползвател на услугата задължително му се прави инструктаж".

Почти навсякъде джетовете, които се предлагат, са нови. Много от зоните разполагат и с модерни системи за контрол, каза изпълнителният директор на "Морска администрация" в Бургас капитан Александър Илиев:

"Посредством мобилен телефон може да се регулира мощността в зависимост от преценката в момента на състоянието на морето, състоянието на човека, който ще ползва".

Проверките на зоните, предлагащи водни услуги, ще продължат до края на туристическия сезон.

В интервю за предаването “Преди всички“ Тодор Христов от Федерацията по водомоторен спорт коментира мерките по време  на състезания:

“Безопасността за нас е на първо място. Спортовете, с които се занимава федерацията, са основно два - с джетове и с бързи лодки. Всички те първо са професионалисти, второ - взети са мерки за сигурност, те са с каски, с жилетки, с наколенки, имат обособени коридори, маршрути (шамандури), през които минават. В същото време ние имаме трима спасители с джетове и с носилка за вода, които са в трасето по време на състезанието на водната писта“.

Репортажа на Даниела Костадинова и коментара на Тодор Христов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени