Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай отхвърли обвинението на САЩ, че е валутен манипулатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската централна банка отхвърли категорично определянето от Вашингтон на Пекин като "валутен манипулатор" и заяви, че не използва обменния курс на юана като инструмент в търговския спор между двете водещи световни икономики, твърдейки, че нивата на местната валута се решават от пазарите.

Според нея решението на Вашингтон да определи Пекин като валутен манипулатор ще "навреди сериозно на международния финансов ред и ще причини хаос на финансовите пазари".

Решението от понеделник на Вашингтон да увеличи валутното също така "би предотвратило глобалното икономическо и търговско възстановяване“, се посочва в официалното изявление на Народна банка на Китай (PBOC).

Китай "не е използвал и няма да използва обменния курс като инструмент за решаване на търговски спорове", се казва в съобщението, публикувана на уебсайта на PBOC.

Обвинението от страна на Министерството на финансите на САЩ ще "наруши сериозно" международните правила и представлява едностранност и протекционизъм, подчерта Китайската народна банка, като в същото време призова Вашингтон да спре действията си срещу Пекин, които могат да произтекат в резултат на обвинението, че Китай е "валутен манипулатор".

Централната банка ще се стреми да поддържа курса на юана "стабилен" и на "разумно ниво", добави тя.

Изявлението на Китайската централна банка е факт, след като по-рано днес тя действително предприе някои мерки, целящи да ограничат рязката обезценка на местната валута.

Решението на САЩ да обяви Китай за "валутен манипулатор" дойде по-малко от три седмици, след като Международният валутен фонд заяви, че стойността на юана е в съответствие с китайските икономически фундаменти, докато щатският долар е надценен с 6% до 12%.

Законовите правила в САЩ определят три критерия за идентифициране на валутна манипулация сред основните търговски партньори: съществен глобален излишък по текущата сметка, значителен търговски излишък спрямо САЩ и постоянна еднопосочна намеса на валутните пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!