Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във филма "Хирурзи" операциите е правел самият д-р Ромил Попов

Кадър от филма "Хирурзи"
Представяме ви филма "Хирурзи", излязъл на екран през 1976-та година. Режисьор на лентата е Иванка Гръбчева, сценарист е Георги Данаилов, а музиката е композирана от Кирил Цибулка.

В ролята на д-р Константин Панов зрителят може да види Васил Михайлов. Д-р Никола Димитров е Михаил Михайлов, ролята на анестезиолога д-р Ангелов изпълнява Антон Радичев. Във филма участват Пепа Николова, Цветана Манева, Искра Радева.

Сюжетът разказва за работата на лекари хирурзи в малък град. В болницата постъпва дете, което спешно трябва да бъде оперирано. Родителите не позволяват. Д-р Панов обаче не може да пренебрегне Хипократовата клетва и съвестта си, затова извежда детето от болницата през задния вход. Оперира го в друга болница. Операцията е сполучлива, но заради сърдечна слабост момичето умира. По случая е назначена проверка.

Хирургът д-р Панов продължава да се грижи за пациентите си. Екип от двама души започва проверка на случая с починалото момиче, оперирано от него. Сред всички лекари в болницата са провежда анкета. Разпитан е и анестезиологът д-р Ангелов. Д-р Панов е принуден да излезе в отпуск, докато трае проверката. Той уведомява колегите си, че трябва да се оттегли, докато се разследва смъртта на момичето, което е оперирал.

В болницата постъпва дете, което спешно трябва да бъде оперирано. Бащата Стефанов обаче е разколебан и иска то да бъде транспортирано до друга болница. Според д-р Панов, срещу когото тече проверка, то няма да издържи пътуването. Оказва се, че оперираното дете не е на другаря Стефанов, но благодарение на бързата реакция на лекарския екип е спасено. А д-р Панов ще оперира отново.

Изиграл безброй роли в театъра и в киното, актьорът Васил Михайлов е носител на не една награда. През 2018-та година той бе удостоен с приза „Паисий Хилендарски”.

Филмът хирурзи е сниман във болницата във Велинград. Прототип на главния герой д-р Панов е хирургът д-р Ромил Попов - Роро, който по онова време работи в местната болница. Личното познанство на лекаря със сценариста Георги Данаилов е причината Велинград да се превърне 25 дни във филмова площадка. Под прожекторите операциите е правил самия д-р Попов.

Режисьорът на филма Хирурзи Иванка Гръбчева си спомня:

“До обяд д-р Попов (Роро) работеше и след това при безкрайно строга дисциплина се правиха снимките с него. Той непрекъснато правеше забележки с думите: “Ало, тука е болница”. Трябва да се знае, че във филма д-р Попов и хората му всъщност играеха, само лицата във филма са на артистите. Затова може би и филмът стана носител на международни награди, например Сребърната награда на Червения кръст. Прожектиран е по онова време в Западна Германия и Франция и имаше успех...”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна