Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детето от Русе, за което имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести е, че детето от Русе, за което се имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса, съобщи директорът на Националния център проф. Тодор Кантарджиев:

"Тъй като детето вече е прекарало острата фаза на заболяването, ще изследваме в последствие образуването на антитела. Когато се доказва антиген на причинителя или нуклеинова киселина на причинителя в кръвта,  или телесните течности на пациента, материалът трябва да се изследва в острата фаза. Материалът ми го пращат сега, след като детето вече е изписано".

С 30 на сто са се повишили случаите на вирусни инфекции със засягане на нервната система за тази година в сравнение с миналата, съобщи още проф. Кантарджиев. Миналата седмица са доказани 4 случая на деца със засягане на централната нервна система, като за целия летен сезон са общо 99 случая:

 "Те са причинени от ентеровируси. Групата "Еховируси 13" - вирусите, които са едни от най-честите причинители на енцефалити и асептични менингити. В момента, когато температурите са високи, доближават и надминават 30 градуса, трябва да се взимат много стриктно хигиенни мерки. Мога да кажа, че инфекцията циркулира в повечето части на страната", предупреди проф. Кантарджиев..


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени