Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт опитва плах отскок след най-лошия ден за борсите в САЩ през тази година

Американските акции опитват известен отскок в началото на търговията във вторник, след като Уолстрийт отбеляза най-лошия си ден за настоящата година и след като и трите основни фондови индекса приключиха вчерашната търговия в двумесечни дъна.

Подкрепа за днешното плахо подновяване на инвеститорския риск-апетит оказват предприетите от Китайската централна банка мерки за стабилизиране на юан след неговото рязко поевтиняване спрямо щатски долар в понеделник, което изглеждаше като реакция на заплахата на президента Доналд Тръмп да въведе от 1-ви септември мита от 10% върху останалия китайски внос в САЩ за 300 млрд. долара.

Предприетите от властите в Пекин по-рано днес стъпки за ограничаване на спада на местната валута водят до слабо облекчаване на опасенията около ескалираща търговска война между САЩ и Китай и около вчерашните притеснения, че тя може да прерасне и във валутна война.

Коментарите на топ икономическия съветник на Белия Дом - Лари Къдлоу, че Тръмп желае да продължи търговските преговори с Китай и че Вашингтон все още се подготвя за планираното преди време посещение на китайската делегация през септември, също допринасят за позитивното начало на днешната търговия на Уолстрийт.

Индексът DJIA се повишава с около 100 пункта (с 0,4%), широкият индекс S&P500 - с 0,5%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,72%, като това представлява слаба възходяща корекция на фона на техния вчерашен най-силен спад в рамките на настоящата година.

В понеделник индексът DJIA се срина с 2,9% (спад със 767 пункта), S&P500 - с 2,98%, а Nasdaq - с цели 3,47%.

Според агенция Блумбърг най-богатите хора на Земята са загубили почти 120 милиарда долара само за ден заради вчерашния спад на финансовите пазари. Сред най-пострадалите са  Бернар Арно, президент на групата Louis Vuitton -  4 милиарда долара, основателят на Amazon Джеф Безос- загуби 3,5 милиарда долара и  основателят на Facebook Марк Зукърберг, който загуби близо 3 милиарда долара, посочва списание Forbes.

Днешното предпазливо възходящо движение се води от технологичния сектор, който включва компании, имащи най-големи експозиции в Китай. Технологичният сектор, който е един от 11-те сектори влизащи в индекса S&P500, се повишава с 1,4% след вчерашните агресивни разпродажби.

Инвеститорите и анализаторите обаче са доста предпазливи относно възможността за по-траен подем на Уолстрийт, тъй като все още няма индикации как и дали ще се намери решение на търговската война между САЩ и Китай и дали Пекин няма да остави юана на волята на пазарните сили, което би довело до ново негово поевтиняване.

Майкъл Хюсън, анализатор в компанията CMC Markets, каза: "Днешният ход Китайската централна банка може да накара инвеститорите да си поемат за кратко дъх след агресивните разпродажби на акции през последните дни на търговията, но все още е рано да се каже дали днешният предпазлив ценови подем е важен за формирането на краткосрочна по-стабилна основна на фондовите борси, или просто ще се окаже т.нар. "скок на мъртвата котка".

"Скок на мъртвата котка" е пазарен жаргон, определящ ситуация на финансовите пазари, когато след голям спад следва бързо и рязко покачване, което обаче е последвано от ново още по-агресивно понижение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени