Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на индустриалното производство в Германия през юни

Германското индустриално производство се понижи през юни доста повече от очакваното в резултат на намаляване на средствата за производство и на междинните стоки, показват данни на федералната статистика Destatis, които са поредно знак, че водещата европейска икономика вероятно се е свила през второто тримесечие на годината.

Индустриалното производство спадна през юни с 1,5% спрямо май, когато нарасна с едва 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,3%) и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно понижение с 0,5 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се понижи още по-силно с 1,8%, докато производството на потребителски стоки нарасна с 0,3%, а енергийното производство се понижи с 1,6% на сто. Спад с 2,0% беше отчетен при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти).

В същото време строителството нарасна с 0,3%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се сви с 1,8 на сто.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се задълбочи през юни до -5,2% след понижение с 4,4% през май и очаквания за спад с 3,1 на сто.

"Индустрията остава в икономически спад", отбеляза немското министерство на икономиката. За цялото второ тримесечие индустриалното производство се понижи с 1,8%, което беше обусловено от стръмни спадове в производството на метали, машини и автомобили, добави министерството.

Днешните слаби данни са поредно доказателство, че германската промишленост остава в рецесия и предполагат, че тази рецесия вероятно ще продължи и занапред с оглед на ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, въпреки че ден по-рано Destatis отчете солиден отскок с 2,5% на промишлените поръчки през юни след спад с 2,0% месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна