Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поискал от Путин да обуздае сепаратистите в Донбас

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е поискал от руския си колега Владимир Путин да окаже натиск над сепаратистите в Донбас, след като четирима бойци на Киев бяха убити в атака с граната, предаде АФП.

„Позвъних му веднага и му каза, че това не ни доближава до мира“, каза Зеленски и допълни, че е призовал Путин да поиска от подкрепяните от Москва сепаратисти да прекратят убийствата на техни хора.

Украинският лидер каза, че е има продължителен разговор с Путин днес сутринта – вторият им публично обявен телефонен разговор, след като комикът Зеленски бе избран за президент през април.

Киев съобщи вчера, че четирима негови военнослужещи са загинали в атака с гранатомет - най-смъртоносната от 21 юли насам. 

Официалното съобщение на Кремъл гласи, че двамата президенти са обсъдили последователното прилагане на Минското споразумение, в това число и юридическите аспекти за предоставяне на специален статут на така наречените Донецка и Луганска републики, както и размяна на задържани лица от двете страни.

Владимир Путин е подчертал, че за деескалация  в източна Украйна, преди всичко е необходимо украинските сили да спрат обстрела на населени места, което води до жертви сред мирното население.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна