Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед е по-голям проблем за икономиката на САЩ, отколкото Китай

Тръмп: Федералният резерв трябва отново да намали лихвите СЕГА!

Силен спад на акциите при старта на Уолстрийт след коментарите на президента на САЩ

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в сряда, че Федералният резерв трябва да намали допълнително лихвите "сега" и нарече централната банка "некомпетентна". Той също така предположи, че Фед е по-голям проблем за американската икономика, отколкото Китай.

В днешна поредица от туитове Тръмп написа: "Още три централни банки намалиха лихвите“, визирайки днешните понижения на лихвите от централните банки на Индия, Нова Зеландия и Тайланд.

"Проблемът ни не е Китай - Ние сме по-силни от всякога, парите се наливат в САЩ, докато Китай губи компании с  хиляди в посока на други страни и китайската валута е под обсада", написа той и продължи:

"Проблемът ни е Федералният резерв, който е твърде горд, за да признае грешката си, че действаше твърде прибързано (при повишаване на лихвите) и затегна паричната и лихвена политика твърде много. И аз се оказах прав!"

"Те трябва да намалят тарифите по-силно и по-бързо и да спрат нелепото си количествено затягане СЕГА! Кривата на доходност е с твърде голям марж и нямаме инфлация! Некомпетентността е ужасно нещо за гледане, особено когато за нещата може да се погрижат толкова лесно", посочи Тръмп.

"Ще спечелим така или иначе, но би било много по-лесно, ако Фед разбере, че не беше прав, че се състезаваме срещу други държави, като всички от тях искат да се справят по-добре за наша сметка!", заключи президентът на САЩ.

Доста агресивната вербална атака на Тръмп спрямо Федералния резерв и днешните понижения на лихвите от още три централни банки в резултат на ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай доведоха до нова паника в началото на търговията на Уолстрийт.

И трите основни американски фондови индекса стартират търговията в сряда със солидни понижения от над 1%, като индексът DJIA пада с цели 410 пункта (понижение с 1,57%), широкият индекс S&P500 - с 1,38% и технологичния Nasdaq Composite - с 1,31%, заличавайки техния вчерашен отскок.

Междувременно Доналд Тръмп заяви, че е очаквал негативната реакция на фондовите борси на новините за проблеми с търговските преговори с Китай, като той е смятал, че тази реакция би могла да бъде дори още по-лоша.

"В крайна сметка фондовата борса ще отиде много по-нависоко, отколкото когато и да било, защото Китай беше като котва за нас. Китай ни убиваше с нечестни търговски сделки", посочи той пред репортери, преди да замине за Ел Пасо и Дейтън, които бяха сцени на масови стрелби с много жертви през изминалия уикенд
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени