Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси за втора поредна сесия на търгови

Европейските акции поскъпват за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите приветстват изненадващото нарастване на износа на Китай през юли и стабилизацията на юана след хаосът на капиталовите пазари, който причини в началото на седмицата рязката обезценка на китайската валута.

Всичко това отслаби напрежението на борсите по цял свят във връзка с ескалиращата търговска война САЩ-Китай и намали опасенията, че тя може да прерасне във валутна война.

Това допринесе и за отслабване на напрежението на европейските дългови пазари, като в четвъртък се наблюдава предпазливо нарастване на доходността на еврооблигации, след като вчера бяха ударени нови рекордни отрицателни дъна. Днес доходността на 10-годипните германски облигации се повишава с 2,5 базисни пункта към -0,56%, парирайки част от вчерашния спад до рекордно дъно от -0,60%, като доходността и на останалите еврооблигации също нараства с между 2 и 3 базисни пункта.

Стабилизацията на европейския дългов пазар подкрепи допълнително търговията на акции на стария континент. Днес общият индекс Stoxx Europе 600 нараства с 0,78%, като над 90% от компаниите, влизащи в индекса се търгуват на позитивна територия. Немският индекс DAX 30 нараства с 0,8%% (след вчерашен скок с 0,7%), а френският CAC 40 - с 1,20% (след повишение в сряда с 0,6%).

Британският индекс FTSE100 се повишава с едва 0,14%, тъй като паундът успя да стабилизира около 1,2150 долара - над многогодишното дъно около 1,2080 британски лири от 1-ви август (най-ниско ниво от януари 2017-а година).

Най-солиден ръст регистрират акциите на технологичните и на ресурсните компании, тъй като те са и най-чувствителни по въпроса за търговското напрежение в световен план. Технологичният подиндекс STOXX Europe 600 Technology нараства с 1,9%, а ресурсният подиндекс STOXX Europe 600 Basic Resources - с 1,05%.

Ръст от 3,4% бележат акциите на германския гигант Thyssenkrupp, въпреки че индустриалният конгломерат намали финансовите си прогнози за цялата година и отчете загуби през последното тримесечие. Според анализатори обаче тези слаби резултати вече бяха отработени от пазарните участници, след като преди време Thyssenkrup предупреди за по-слаб финансов отчет. Подкрепа за поскъпването на акциите на германският стоманодобивен гигант оказва и новината, че един от шефовете - Донатус Кауфман ще напусне като част от "стратегическото и структурно" преустройство на компанията.

На другия полюс са акциите на Adidas, които поевтиняват с 1,7%, след като голямата германската компания за спортни артикули и облекло представи по-слаби от очакваното данни за продажбите през второто тримесечие.

Предпазливо повишение бележат и трите основни американски фондови фючърси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт също благодарение на цитираните по-горе фактори - стабилизация на китайския юан, по-добрите от очакваното данни за китайски износ през юли и нарастване на доходността на американските облигации.

Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се повишава с 3,4 базисни пункта към 1,72%, след като в началото на вчерашната търговия на Уолстрийт  се срина към 1,60% за пръв път от есента на 2016-а година и това беше в основната на първоначалния брутален спад на американските акции в сряда.

Фючърсите на DJIA се повишават предпазливо с 0,23%, на S&P500 - с 0,28% и на Nasdaq100 - с 0,45%.

В сряда Уолстрийт отвори с драматични понижения най-вече като реакция на рязкото понижение на доходността на американските държавни облигации, но до края на търговията беше париран изцяло този спад. Индексът DJIA затвори със символично понижение от 22 пункта (спад с 0,09%), след като в началото на вчерашната търговия се раздели с цели 589 пункта, докато широкият индекс S&P500 и технологичният индекс Nasdaq Composite дори затвориха с повишения съответно от 0,09% и 0,38%, но след като стартираха търговията в сряда със солидни загуби от около 2 на сто.

И днес вниманието на инвеститорите на фондовите борси вероятно ще остане фокусирано върху поведението на дълговите пазари и върху китайската валута с оглед на притесненията, че митническата война между Вашингтон и Пекин може да прерасне във валутна война.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени