Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се присъедини към портал за обмен на органи, финансиран от ЕК

Снимка: архив

България се присъедини към портал за обмен на органи, финансиран от Европейската комисия. Механизмът цели бърз обмен на информация при търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им, съобщават от здравното министерство.

Към момента активни членове по Споразумението FOEDUS са 10 държави от ЕС. През периода от 2015 г. до  2017 г. чрез портала са били предложени 380 органа, от които 53 са трансплантирани, включително са извършени 23 трансплантации на деца. Сред страните от ЕС, които използват портала, Франция е най-предлагащата страна (21), а Италия е страната, в която са трансплантирани повечето органи (16).

В повечето европейски държави, които имат задължението да прилагат европейското законодателство на ЕС в сферата на органното донорство, са налице трудности, сред които намаляване броя на донорите и недостиг на квалифициран медицински персонал, посочват още от МЗ. По тези причини усилията на българските институции са насочени към осигуряване на обучение по белодробна трансплантация за българските специалисти и провеждане на белодробни трансплантации у нас.

Университетската болница във Виена информира българското Министерство на здравеопазването, че няма капацитет да приема повече чужди граждани за трансплантации. Това е наложило да бъде преустановен приемът на международни пациенти, включително и на тези международни пациенти, за които е имало планирани грижи. Университетската болница във Виена увери МЗ, че тази мярка няма да окаже влияние върху поетия в споразумението с МЗ ангажимент за провеждане на дългосрочно обучение на 15 български специалисти. Обученията ще започнат в началото на 2020 г. и в случай че преминат успешно, първите белодробни трансплантации в България, съвместно с международни специалисти, са възможни в края на 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна