Eмисия новини
от 22.00 часа

Британският финансов министър изобщо не очаква икономическа рецесия

Саджид Джавид не се страхува от Брекзти без сделка

Саджид Джавид, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският финансов министър Саджид Джавид се опита да омаловажи днешните слаби данни от Острова, отбелязвайки, че икономическите фундаменти на страната остават силни и че това е предизвикателен период за цялата глобална икономика.

Правителството е решено да гарантира сигурност относно предстоящия на 31-ви октомври Брекзит, посочи той и допълни, че заплатите във Великобритания растат, а заетостта е рекордно висока.

"Все още се очаква да растем по-бързо от Германия, Италия и Япония през тази година", отбеляза Саджид Джавид пред Би Би Си, коментирайки първото свиване на БВП от 2012-а година насам.

Той посочи, че спадът на БВП през второто тримесечие отразява "волатилността" на икономически данни и че "по никакъв начин не е изненадващ".

Финансовият министър обаче изобщо не очаква икономическа рецесия в Обединеното кралство.

Британският финансов министър посочи, че желае да сключи разумна Брекзит сделка с Европейския съюз, но ако това не е възможно, тогава той няма да се изплаши от излизане на Великобритания без споразумение.

"Ако не се стигне до сделка, не се страхувам от нищо, не се притеснявам за това. Мисля, че ще сме готови за това, ще преминем през Брекзит и ще излезем по-силни и още по-издръжливи", заяви Саджид Джавид пред телевизия Sky.

"Великобритания желае да постигне "разумна" Брекзит сделка, но е правилно да се подготви за развод с ЕС без сделка", допълни той.


Още от