Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на западнонилска треска у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България е регистриран първи случай на западнонилска треска за тази година, след като болестта беше потвърдена при 60-годишна жена от Берковица. 

Жената постъпила в монтанската болница със симптоми на инсулт. Впоследствие била проведена консултация с инфекцонист и е взета проба за изследване, обясни директорът на РЗИ в Монтана доктор Елена Борисова:

„Доказан случай на западнонилска треска в Монтана. Жена на 60 години е приета преди 15 дни със синдром за инсулт. Впоследствие текат консултации с инфекционист. Жената е имала главоболие, отпадналост и температура. Взема се проба за анализ, изпраща се в националния център в София. Имаме потвърждение за доказан вирус на западнонилска треска. Жената е в по-добро състояние и от днес е преведена от неврологично в инфекциозно отделение в монтанската болница“.

Жената вече е в стабилно състояние, съобщи пред „Хоризонт“ професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

„Знаете, това е заболяване, предавано чрез комарите и протича със засягане на централната нервна система. Тази жена е била с неврологична симптоматика от около седмица. Вече е добре и нещата при нея вървят благоприятно. Заболяването е заразно, само ако е в острата фаза, в температурната фаза ако някой комар ухапе и пренесе на други хора. Заболяването не се предава директно от човек на човек, предава се само чрез комар или чрез заразена кръв при кръвопреливане“.

Според професор Кантарджиев пикът на западнонилската треска предстои в края на този месец и през септември. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени